Kommentti: Alanko-Kahiluoto läväytti julkisuuteen vihreiden sisäisen eripuran
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon päätös kieltäytyä vihreiden puheenjohtajakilvasta saattoi kääntää puolueen puheenjohtaja-asetelmat uusiksi.
Alanko-Kahiluoto on kolmannen kauden kansanedustaja ja entinen vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän on pyrkinyt vihreiden johtoon kerran aiemmin vuonna 2011. Tuolloin jäsenäänestyksen voiton vei kuitenkin puolueen nykyinen puheenjohtaja Ville Niinistö.
Ulostulo oli yllättävä, sillä Alanko-Kahiluotoa on monissa arvioissa pidetty yhtenä vahvimmista kandidaateista Niinistön seuraajaksi.
Yllättävää Alanko-Kahiluodon päätöksessä olivat myös sen perustelut.
Hänen mukaansa puheenjohtajakilvan asetelma on epäreilu, koska Niinistö ajaa tehtävään voimakkaasti helsinkiläistä kansanedustajaa Emma Karia.
– Puheenjohtajakisaa käydään ennen äänestystä. Siinä vaikuttaa hyvin paljon puoluejohtajan tuki, Alanko-Kahiluoto totesi Helsingin Sanomien haastattelussa.
Alanko-Kahiluodon ulostulo oli selvä näpäytys puolueen eliitille. Vihreiden sisäpiiri tuskin iloitsee siitä, että puolueen puheenjohtajakilvasta syntyy suhmuroiva vaikutelma Helsingin Sanomissa joulun välipäivinä.
Vihreiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi ehättikin tyrmäämään Alanko-Kahiluodon toiminnan Verkkouutisten blogissaan .
Laturin mukaan tapaus osoittaa, että Alanko-Kahiluodosta ei olisi tullut hyvää puheenjohtajaa vihreille.
– Merkittävän poliitikon keskeisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että hän luottaa itseensä eikä julkisesti pissi omiin muroihin.
Laturin kritiikki ei ole tuulesta temmattua. Vihreät vaihtavat puheenjohtajaansa herkullisessa asemassa.
Puolueen on ollut oppositiossa helppo profiloitua monien hallituksen hankkeiden vastustajana.
Kun samaan aikaan pääoppositiopuolue SDP on rämpinyt sisäisessä eripurassaan, vihreät on palkittu poikkeuksellisen korkeilla gallup-luvuilla.
Politiikan historia osoittaa, että puolueen sisäinen rähinä on tehokas keino saada hyvät kannatuslukemat laskuun.
Aika näyttää onko Alanko-Kahiluodon purkauksella laajempia seurauksia. Ennakkoarvioiden mukaan vihreissä on halua valita Niinistön seuraajaksi nainen.
Laturi povaa, että kohu saattaa vahvistaa kansanedustaja Touko Aallon asemaa puheenjohtajapelissä suhteessa Emma Kariin.
Tätä saattavat toivoa ainakin talouspolitiikassa keskilinjan oikealle puolelle sijoittuvat vihreät, joiden makuun sekä Kari että Alanko-Kahiluoto lienevät liian punaisia.
Myös maakuntien vihreissä saattaa olla toivetta saada puheenjohtajaksi joku muu kuin Helsingin punavihreän siiven edustaja.
Karin puheenjohtajatietä Alanko-Kahiluodon ulostulo tuskin vielä torppaa, mutta selvää on, että se antaa aseita vastaehdokkaiden käsiin.