Kolmella tontilla puurtava ministeri: "Sanoin Sipilälle, että aika tehtävän lykkäsit"
Maatalousministerin salkku on joskus ollut uuvuttaa kantajansa kentän paineissa.
Brysselin kuviot pitävät ympäristöministerin työllistettynä ja asuntoministerillekin on monessa aiemmassa hallituksessa varattu oma tonttinsa.
Nyt kaikkia näitä salkkuja kanniskelee yksi mies, keskustan kokenut ruokolahtelainen kansanedustaja Kimmo Tiilikainen. Kysyä täytyy, eikö tuollainen taakka käy raskaaksi?
Tiilikainen myöntää, että asioita on laajalti ja paljon. Salkku on ollut juuri niin painava kuin hän ennakoikin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ratkaisun kuultuaan.
– Sanoin, että aika tehtävän lykkäsit, Tiilikainen kertoo.
Oppositiossa maatalousministerin ja ympäristöministerin salkkujen antaminen yksiin keskustalaisiin käsiin nosti pintaan epäluuloja.
Meteli olisi saattanut kuitenkin olla kovempikin, jos tehtävään olisi yli ympäristöministerinä aiemminkin toimineen Tiilikaisen sijasta nostettu joku muu.
Itse asiassa Tiilikainen on joutunut kovemmille omiensa kuin opposition kanssa. Kesällä omalta eduskuntaryhmältä tuli poikkeuksellinen varoitus, kun keskustalaisen Esa Härmälän syrjäyttäminen Metsähallituksen johdosta ei miellyttänyt.
Tiilikainen ei halua episodiin enää palata.
– Keskustassa keskustellaan välillä railakkaasti ja sitten mennään eteenpäin, hän kuittaa.
Keskustassa keskustellaan välillä railakkaasti ja sitten mennään eteenpäin.
Kimmo Tiilikainen
Kuinka sitten maatalous- ja ympäristöministerin tehtävät ovat sopineet yhteen? Onko mahdollista, että aamulla maatalousministeri Tiilikainen myöntäisi parisataa sudenkaatolupaa ja illalla ympäristöministeri Tiilikainen paheksuisi maatalousministeriä sydämettömästä petopolitiikasta?
– Niin kuin lupasin, julkisuudessa maatalousministeri ja ympäristöministeri eivät riitele keskenään, Tiilikainen naurahtaa.
– Joskus on tullut erilaisia kantoja, joita pitää sitten yhteensovittaa.
Tiilikaisen mukaan ministeriöiden yhteistyö toimii kuitenkin paremmin kuin monissa aiemmissa hallituksissa, joissa koko hallitus on joskus joutunut erotuomariksi.
Aidat ovat madaltuneet, kuten tarkoitus olikin, ja molemmissa ministeriöissä tehdään työtä biotalouden, kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen eteen.
Työnjakokin käy hänen mukaansa mutkattomasti vaikkapa saimaannorpan suojelussa.
– Maatalousministeriö valmistelee ne rajoitustoimet. Ja sitten taas ympäristöministeriö ikään kuin toteaa, että hyvin ovat rajoitukset tepsineet.
Uuden metsähallituslain kimpussa ehti pakertaa viisi hallitusta. Tiilikainen uskoo, että lopputulos on hyvä ja sitä parempi, mitä vähemmän tavallinen kansalainen huomaa muutoksia.
Metsähallituksen on tarkoitus harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa ja tulouttaa huomattava summa valtion budjettiin suomalaisten hyvinvoinnin kattamiseen.
– Sillä on myös erittäin iso merkitys tässä virkistyspalvelujen tuottamisessa ja järjestämisessä kansalaisille ja sen luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Ja kaikkia näitä asioita Metsähallitus tekee edelleen.
Tiilikainen pitää tärkeänä, että Metsähallitus tunnistaa pohjoisessa, missä se omistaa paljon maata, muiden elinkeinojen ja yhteiskunnan kokonaiskehityksen tarpeet.
– Mutta katsotaan nyt miten homma rullaa, hän pohtii.
Kova näytön paikka keskustalle ja Tiilikaiselle oli budjettiriihessä sovittu maatalouden kriisipaketti. Lopputulokseen on oltu odotuksiin nähden varsin tyytyväisiä.
– Näin olen ymmärtänyt. Itseäni harmitti se, että silloin keväällä ei vielä sitä pystytty päättämään.
Tiilikaisen mukaan kesän aikana pystyttiin kuitenkin valmistelemaan lisää toimenpiteitä, ja paketista tuli vielä pari miljoonaa alun perin puhuttua suurempi.
Päälle tulivat vielä valtion takaamat maksuvalmiuslainat ja vapaavuosia korkotuki- ja valtionlainoihin. Maataloustukien aikaistaminenkin onnistuu vielä paremmin, kuin budjettiriihessä uskallettiin luvata.
– Siitä olen myös erittäin iloinen, että viljelijöiden jaksamispuolta tuli hoidettua sillä 10 miljoonan lomitusmaksujen alennuksella.
Toisaalta Tiilikainen myöntää, ettei paketti maatalouden kannattavuusongelmia ratko. Viljelyn kannattavuus on huono, mutta se johtuu markkinahinnoista.
– Tämä tuo maksuvalmiuteen helpotusta ja jonkin verran kaivattuja lisäeuroja. Mutta vasta sitten, kun tuottajahinnat nousevat eli kun markkinoilta saadaan tulo, joka mahdollistaa kannattavan viljelyn ja kotieläintuotannon, se kannattavuus oikenee.
Ministerin mukaan nykyisen tukipolitiikan kanssa on opittu pärjäämään. Kun tukijärjestelmään tulee kuitenkin muutoksia, luvassa on yleensä lisää byrokratiaa ja valvottavaa.
– Se on se, minkä kanssa viljelijät eivät vaan enää jaksa. Ja sen takia otan tämän byrokratian karsimisen omilla tonteillani hyvin vakavasti.
Tiilikaisen mukaan seuraavaa maatalouskautta EU:ssa valmisteltaessa on pidettävä huolta, että yksinkertaistaminen ei saa olla pelkkää sanahelinää.
– Pitää pystyä nykyistä yksinkertaisemmilla ehdoilla toimittamaan se tuki sinne viljelijän tilille.
Byrokratian kanssa viljelijät eivät vaan enää jaksa.
Kimmo Tiilikainen
Pääkaupunkiseudulla podetaan asuntopulaa ja hinnat nousevat. Muualla Suomessa kasvukeskusten ulkopuolella asunnot tyhjenevät ja hinnat laskevat, jopa romahtavat.
Parasta lääkettä ongelmaan on Tiilikaisen mielestä yrittämisen edellytysten ja työpaikkojen luominen.
Päätösvallan siirtämien maakunnille esimerkiksi maakuntakaavoituksessa hänen mukaansa on juuri sellaista pohjan vahvistamista, jolla maakunnissa luodaan lisää uskoa tulevaisuuteen ja työkaluja oman alueen kehittämiseen.
– Ja sitä kautta kun syntyy työpaikkoja, syntyy myös tarvetta niille asunnoille.
Tiilikainen sanoo pitäneensä asuntoministerinä johtoajatuksenaan lisäämistä ja vapauttamista.
– Eli lisätään rakentamista siellä, missä on asuntopula ja vapautetaan rakentamista siellä missä meillä riittää tilaa ja lääniä, mutta on tarpeettomalla byrokratialla vaikeutettu tai kahlittu sitä yritysten tai kansalaisten rakentamishalua. Ja se lisääminen tietysti kohdistuu sinne, missä se asuntopula on, mutta tämä vapauttaminen kohdistuu kyllä koko Suomeen.
Viime vaalikaudella Tiilikainen johti keskustan eduskuntaryhmää. Välillä hän innostui käyttämään eduskunnassa niin sumeilemattoman populistista oppositioretoriikkaa, että hallituspuolueitakin nauratti.
– Kyllä se oli vakavaa työtä. Kun sen ryhmänjohtajan pestin otin, keskusta oli saanut tyrmäyksen vaaleissa. Eli lähdettiin sieltä pienimmän oppositiopuolueen tontilta. Siinä alkuun sai käyttää vähän kovempaakin ääntä, että meidät ikään kuin noteerattiin, hän muistuttaa.
Tiilikaisen mukaan Juha Sipilän johdolla päästiin kuitenkin kiinni ohjelmatyöhön ja volyymia voitiin hieman laskeakin loppuvaalikautta kohti.
– Meidät noteerattiin ja meillä alkoi olla näitä vaihtoehtoja.
Ne, jotka keskustaan vaaleissa luottivat, eivät Tiilikaisen mukaan ole joutuneet pettymään, mikä näkyy kannatuskyselyistäkin.
– Kaikesta päätellen ne jotka halusivat, että tämä porukka lähtee laittamaan Suomea kuntoon, ovat sitä mieltä, että sillä tiellä ollaan.
Ministeriaika on tuonut vaikeana aikanakin maatalouden kriisipaketin kaltaisia onnistumisen elämyksiä. Kauaskantoisin on ehkä Pariisin ilmastosopimus, jota Tiilikainen oli Pariisissa hiomassa yhdeksän päivää yhtenä EU:n valitsemista neuvottelijoista.
– Mutta hyvä että sai sitä vastuuta myös laajemman joukon puolesta kantaa. Ja se on ilman muuta semmoinen asia, jonka muistaa niin kauan kuin yleensä mitään asioita muistaa.
Elokuussa Tiilikainen täytti 50 vuotta. Juhlat vietettiin omalla kylällä ja Äitsaaren Hännilän 80-vuotias hirsinen seuraintalo sai kattoremonttiin pienen pesämunan.
– Kyläläiset olivat tehneet hurjan määrän talkootyötä ja kaikki toimi vallan mainiosti, Tiilikainen kiittelee.
Lintuharrastajana tunnettu ministeri ei ehtinyt nyt syysmuuttoa aktiivisesti seuraamaan, mutta havaintoja voi hyvin tehdä muutenkin.
– Lintuharrastajalla on semmoinen onni, että jos on kerran ruvennut lintuja tarkkailemaan, niin aina kun on ulkona, niin on silmät ja korvat auki. Ei voi olla havainnoimatta ympäristöä ja sitä voi tehdä suunnilleen aina kun on ovesta ulkopuolella ja välillä sisäpuolellakin.
Haastattelu ilmestyi alun perin Suomenmaan viikkolehdessä 14.10. Lehden voi tilata täältä .