Oppositio moittii hallitusta velkakierteen kasvattamisesta – Orpo: "Ei suomalaisten asioita näin voi hoitaa"

Budjettiriihi

Oppositiopuolueilta ei liiennyt kehuja hallituksen budjettiriihelle. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti budjettiriihen tuloksia pettymyksenä.

Hän arvosteli työllisyystavoitteen toteutumisen lykkäämistä vuosikymmenen loppuun.

–  Suomalaiset tarvitsevat työpaikkoja nyt, ei kymmenen vuoden päästä. Ei suomalaisten asioita näin voi hoitaa, Orpo linjasi Twitterissä.

Hallitus kykeni Orpon mukaan tekemään uusia työllisyyspäätöksiä vain noin 16  000 työpaikan edestä ja kolmannes tavoitteesta työnnettiin työmarkkinapöytään.

–  Suomella ei ole varaa enää yhteenkään tällaiseen budjettiriiheen, jossa välttämättömiä päätöksiä siirretään eteenpäin, hän kirjoitti.

Myös kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen moitti hallituksen budjettiratkaisua riittämättömistä työllisyystoimista. Mykkänen sanoo tviitissään, että työllisyyden nosto jäi vaatimattomaksi.

Päätökset yli 55-vuotiaiden työllisyyden nostamisesta ja paikallisesta sopimisesta jäivät jatkotyöryhmiin.

Suurin kysymys on Mykkäsen mukaan se, miksei hallitus uskalla toimia 100  000 työpaikan luomiseksi, kun sen verran on koronassa tuhoutunut. Ilman sitä velkakierre jatkuu vaan, Mykkänen torui.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah katsoo, että hallituksen budjettiriihen päätökset lisäävät miljardikaupalla velkaa jo merkittävästi alijäämäisen valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen päälle.

Sopeutustoimia ei nähty ja työllisyystoimet jäivät vaisuiksi, Essayah moitti. Essayahin mukaan valittu linja tulee johtamaan hyvinvointivaltion ylläpidon edellytysten romahtamiseen.

Essayahin mielestä hallituksen ainoaksi merkittäväksi työllisyystoimeksi on jäämässä aktiivimallin palauttaminen pienin muutoksin sekä työvoimapalveluiden resursointi.

Muut päätökset ulkoistettiin jälleen työmarkkinajärjestöille. Työllisyystavoitetta nostettiin mutta tavoitteen saavuttaminen jätettiin seuraavien hallitusten vastuulle, Essayah totesi.

Sari Essayahin mukaan valittu linja johtaa hyvinvointivaltion edellytysten romahtamiseen. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva


Uutista täydennetty Petteri Orpon kommenteilla 16.9. klo 18.55.