Kokeneita konkareita ja tuoreita tulokkaita – tässä on keskustan uusi eduskuntaryhmä
Keskusta sai eduskuntavaaleissa uuteen eduskuntaan 23 kansanedustajaa, joista 18 istui eduskunnassa myös viime vaalikaudella. Viiden uuden edustajan joukossa on neljä tulokasta ja yksi aiemmin eduskunnassa istunut.
Keskustan eduskuntaryhmässä on nyt 14 miestä ja yhdeksän naista. Suomenmaa esittelee heidät tässä:

Pekka Aittakumpu, 41, Oulun vaalipiiri
Oulun Kiimingissä asuva toisen kauden kansanedustaja, joka tunnetaan etenkin perinteisten arvojen puolustajana.
Koulutukseltaan sekä filosofian että teologian maisteri. Työskennellyt aiemmin muun muassa seurakuntapastorina sekä toimittajana, päätoimittajana ja viestintäyksikön johtajana Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksessä.
Kahdeksan lapsen isä harrastaa liikuntaa, lukemista ja marjastusta. Kirjoitti sisäilmaongelmista kertovan esikoisromaanin Home Sweet Home vuonna 2017.
Petri Honkonen, 35, Keski-Suomi
Saarijärveläinen kolmannen kauden kansanedustaja nousi keskustan varapuheenjohtajaksi syksyllä 2019 Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa. Keväällä 2022 Honkoselle avautui keskustan ministeriryhmän uudellenjärjestelyssä tiede- ja kulttuuriministerin paikka.
Historianopettajan koulutuksen saanut Honkonen tunnetaan myös intohimoisena saunojana. Sukutila Villelä sijaitsee Saarijärven Kalmarinkylällä.
Hannu Hoskonen, 65, Savo-Karjala
Tulisieluinen metsätalouden ja turpeen puolustaja Hoskonen uusi eduskuntapaikkansa jo viidennen kerran.
Ilomantsilaisedustaja sysättiin viime vaalikaudella sivuun ympäristövaliokunnan puheenjohtajan paikalta, kun hallituksen esitysten tukeminen joissakin äänestyksissä kävi mahdottomaksi.
Oppositioon siirtyminen sopii Hoskoselle varmasti. Vihreiden höykyttäminen käy sieltäkin käsin ja EU-kysymyksissä hallitusta voi hakata mielin määrin.

Hanna Huttunen, 53, Savo-Karjala
Outokumpulainen puualan yrittäjä aloittaa eduskunnassa toisen kautensa. Huttunen on pitänyt eduskunnassa esillä muun muassa velkaantuneiden pienyrittäjien asiaa.
Maatalousinsinöörin koulutuksen saanut Huttunen harrastaa puutarhanhoitoa, koiria, kissoja ja hevosia. Huttusen puoliso on vuoden 2001 tangokuningas ja iskelmälaulaja Erkki Räsänen.
Antti Kaikkonen, 49, Uusimaa
Kovien aikojen puolustusministerinä suureksi kansansuosikiksi noussut Kaikkonen pelasti Uudenmaan keskustan vaalituloksen 12 654 äänellään.
Jo kuudennen kautensa aloittava tuusulalainen kahden pienen lapsen isä saanee puurtaa tavalla tai toisella ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa edelleen. Myös yleispoliitikon rooli istuu entiselle ryhmänjohtajalle.
Kaikkonen tunnetaan veijarimaisesta huumoristaan, jota hän päässee ministerin tehtävistä vapauduttuaan väläyttelemään taas entistä enemmän.
Eeva Kalli, 42, Satakunta
Toisen polven ja toisen kauden kansanedustaja haravoi Satakunnasta 7925 ääntä. Johti viime vaalikauden lopulla keskustan eduskuntaryhmää ja toimi jäsenenä talousvaliokunnassa. Profiloitunut myös turvallisuus- ja puolustuspoliitikassa,
Kauppa- ja hallintotieteiden maisterin koulutuksen saanut Kalli toimi ennen kansanedustajauraansa muun muassa keskustaministerien avustajana ja viestintätoimiston johtajana.
Kallin perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta. Perheen kakkoskoti sijaitsee Eurassa.

Vesa Kallio, 55, Kaakkois-Suomi
MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja nousi Kaakkois-Suomesta eduskuntaan 5560 äänellä keskustan ykkösenä. Etelä-Savossa oli tilausta maatalousasioiden osaajalle, kun pitkäaikainen keskustaedustaja Jari Leppä jäi pois.
Perinteisillä keskustan leipälajeilla, maataloudella, metsillä ja aluepolitiikalla kampanjoinut Kallio on toiminut myös viljelijänä, torikauppiaana ja tutkijana. Perheeseen kuuluu vaimo ja tämän kaksi aikuista poikaa.
Anne Kalmari, 54, Keski-Suomi
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan pitkäaikainen puheenjohtaja uusi paikkansa Keski-Suomesta vaikka äänimäärä edellisistä vaaleista putosikin. Eduskuntakausia on takana jo neljä.
Highlander -lihakarjaa kotitilallaan Kivijärvellä kasvattava Kalmari puolustaa suomalaista maa- ja metsätaloutta suorin sanoin ja joskus hieman keskustelua herättäenkin. Kalmarilla on puolisonsa kanssa kaksi aikuista poikaa.
Hilkka Kemppi, 34, Häme
Asikkalalainen toisen kauden kansanedustaja uusi paikkansa Hämeen vaalipiiristä selvin luvuin. Paluuta yrittänyt konkaripoliitikko Juha Rehula hävisi Kempille lähes 2700 äänellä.
Opettajataustainen Kemppi on pitänyt eduskunnassa paljon esillä koulutusasioita. Hän on puurtanut myös ulkoasiain- ja perustuslakivaliokunnissa ja talousvaliokunnassa varajäsenenä.
Kempin perheeseen kuuluu aviomies ja kaksivuotias poika.

Tuomas Kettunen, 35, Oulun vaalipiiri
Kainuulainen toisen kauden kansanedustaja, joka tunnetaan aktiivisuudesta muun muassa metsä-, energia- ja petopolitiikkaan liittyvissä asioissa.
Asuu Kuhmossa, koulutukseltaan agrologi. Työskennellyt aikaisemmin maitoauton kuljettajana ja rekkakuskina.
Tunnetaan trumpetinsoitostaan ja musiikkitaidoistaan. Omien sanojensa mukaan ei ole “kovin totinen torvensoittaja”. Harrastaa myös metsästystä ja kalastusta.
Hanna Kosonen, 47, Kaakkois-Suomi
Savonlinnalainen kolmannen kauden kansanedustaja ehti viime vaalikaudella toimia vuoden päivät tiede- ja kulttuuriministerinäkin. Vaalikauden lopulla Kosonen johti eduskunnan ympäristövaliokuntaa.
Taidehistoriaa pääaineena lukeneen filosofian maisterin meriittilistalta löytyy myös henkilökohtainen pronssimitali ja viestikulta hiihtosuunnistuksen MM-kisoista.
Kososen perheeseen kuuluu kaksi tytärtä ja harrastuksiin kulttuuria ja liikuntaa maratoneista sirkukseen ja vesihiihdosta oopperaan.
Katri Kulmuni, 35, Lappi
Kolmannen kauden kansanedustaja Torniosta, joka on korostanut paljon muun muassa alue-, talous- ja elinkeinopolitiikkaan liittyviä asioita.
Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.
Toimi keskustan puheenjohtajana 2019–2020. Toimi Rinteen–Marinin hallituksissa sekä valtiovarainministerinä että elinkeinoministerinä. Erosi ministerin tehtävistä viestintäkoulutukseen liittyvän kohun vuoksi.
Puhuu viittä kieltä: suomea, ruotsia, englantia, ranskaa ja venäjää.
Sai ensimmäisen lapsensa vuonna 2022.

Antti Kurvinen, 36, Vaasan vaalipiiri
Eteläpohjalainen kolmannen kauden kansanedustaja, joka tunnetaan laaja-alaisena yleispoliitiikkona.
Kauhavalainen on toiminut Marinin hallituksessa tiede- ja kulttuuriministerinä sekä maa- ja metsätalousministerinä.
Toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana 2019–2021. Sai tuolloin mediassa nimityksen Veli Ponteva.
Koulutukseltaan oikeustieteen maisteri. Työskennellyt lakimiehenä asianajotoimistossa.
Harrastanut muun muassa näyttelemistä. Viihtyy teatteriyleisössä ja pesäpallokatsomossa.
Mika Lintilä, 56, Vaasan vaalipiiri
Keskustan eduskuntaryhmän konkari valittiin Arkadianmäelle jo seitsemännen kerran.
Toholammilta kotoisin oleva keskipohjalainen tunnetaan ennen kaikkea talous- ja elinkeinopolitiikan osaajana. Toiminut pitkään elinkeinoministerinä ja hetken myös valtiovarainministerinä.
Koulutukseltaan hallintotieteiden kandidaatti. Ennen kansanedustajan uraa työskennellyt muun muassa talouspäällikkönä, rauhanturvaajana ja pullakuskina.
Innokas ravimies ja urheilun seuraaja. Avioliitossa, kaksi aikuista tytärtä.
Markus Lohi, 50, Lappi
Lappilainen neljännen kauden kansanedustaja on tullut kuluneella vaalikaudella tunnetuksi etenkin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.
Koulutukseltaan oikeustieteen maisteri. Työskennellyt muun muassa tilitoimistoyrittäjänä.
Keskustan varapuheenjohtaja syyskuusta 2020 lähtien.
Naimisissa, kahdeksan lapsen isä. Innokas kestävyysurheilija harrastaa juoksua, hiihtoa ja maastopyöräilyä.
Isoisoisä on tunnettu maalaisliittolainen ministeri Kalle Aukusti Lohi.

Hanna-Leena Mattila, 54, Oulun vaalipiiri
Raahelainen kolmannen kauden kansanedustaja nousi eduskuntaan kesken vaalikauden vuonna 2018. Vaikuttanut sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa- arvovaliokunnassa.
Koulutukseltaan filosofian maisteri. Työskenteli ennen kansanedustajan uraa äidinkielen ja historian opettajana.
Neljän lapsen äiti harrastaa kotiseututyötä, lenkkeilyä sekä kuntosalilla käymistä.
Timo Mehtälä, 56, Oulun vaalipiiri
Haapavedeltä kotoisin oleva maanviljelijä nousi eduskuntaan ensiyrittämällään. Listaa tärkeimmiksi politiikan teemoikseen muun muassa elintarviketuotantoon, energiaomavaraisuuteen sekä perheisiin liittyvät asiat.
Koulutukseltaan agrologi. Työskentelee toimitusjohtajana 1 300 lihasonnin maatalousyrityksessä.
Suurperheen isällä on vaimonsa kanssa 15 lasta. Harrastaa jääkiekkoa, lentopalloa ja salibändya sekä yksinlaulua. Nuorena harrastanut myös keihäänheittoa.
Olga Oinas-Panuma, 23, Oulun vaalipiiri
Pudasjärveläinen on eduskunnan nuorin kansanedustaja. Noussut politiikassa tärkeisiin asemiin varsin nopeasti: Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi 2021 ja aluevaltuutetuksi 2022.
Maisterivaiheen suomen kielen opiskelija. Opiskelee myös politiikkatieteitä. Työskennellyt toimittajana Suomenmaassa ja Ilta-Sanomissa.
Listaa tavoitteikseen Pohjois-Suomen puolustamisen, alueellisen tasapainon, kohtuullisuuden ja ympäristöasiat.
Hoitaa kotitilallaan poroja, lampaita ja kanoja. Harrastaa myös metsässä kulkemista ja käsitöitä.

Jouni Ovaska, 36, Pirkanmaa
Tamperelainen aloittaa eduskunnassa toisen kautensa. Päättyneellä kaudella eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtajaksi noussut Ovaska on paneutunut eduskunnassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
Opettajataustallaan Ovaska hallitsee myös koulutus- ja sivistysasiat ja tuntee entisenä puoluesihteerinä keskustan kentän.
Ovaska viettää vapaa-aikansa mieluusti teatterin ja jääkiekon parissa ja soittaa pianoa aina, kun on mahdollista.
Mikko Savola, 41, Vaasan vaalipiiri
Ähtäriläinen neljännen kauden kansanedustaja sai viime vaalikaudella näkyvyyttä seitsemän viikon mittaisella puolustusministerin pestillään.
Profiloitui jo ennen ministerin pestiään ulko-, turvallisuus- ja puolustusasioissa. On toiminut myös reserviläisliiton puheenjohtajana.
Koulutukseltaan tradenomi, ammatiltaan maatalousyrittäjä. Naimisissa ja kahden lapsen isä.
Harrastaa metsästystä, kuntoilua ja kansanmusiikkia. Laulutaidoista on saatu näytteitä myös keskustan tilaisuuksissa. Innokas Tampereen Ilveksen fani.
Annika Saarikko, 39, Varsinais-Suomi
Keskustan puheenjohtaja aloittaa eduskunnassa neljännen kautensa ja joutunee ministerivuosien jälkeen sovittautumaan oppositiojohtajan rooliin. Siihen valtiovarainministerinäkin hankittu kokemus antaa hyvät eväät.
Ministerikokemusta Saarikolle on kertynyt myös perhe- ja peruspalveluministerin, tiede- ja kulttuuriministerin tehtävistä. Saarikko on luvannut ottaa myöhemmin keväällä kantaa jatkohaluihinsa keskustan johdossa.
Kahden pojan äiti pitää perinteistä, liputuspäivistä, hirsiseinistä ja suvun juhlista.

Markku Siponen, 43, Savo-Karjala
Kiuruvetinen maatalousyrittäjä ja liikunnanopettaja otti Savo-Karjalan kolmannen keskustapaikan 5514 äänellä.
Siponen lähti politiikkaan viime kuntavaaleissa, joita Kiuruvedellä edelsi kiista neljän kyläkoulun lakkauttamisesta. Siponen puolusti kyläkouluja, jotka saivat lopulta jatkaa. Kuntavaaleissa Siponen oli Kiuruveden ylivoimainen ääniharava ja sai aluevaaleissa kolmanneksi eniten ääniä koko Pohjois-Savossa.
Siponen on viiden lapsen perheenisä ja harrastaa liikuntaa eri muodoissa, joskus kilpailumielessäkin.
Eerikki Viljanen, 47, Uusimaa
Vihtiläinen maanviljelijä tekee paluun eduskuntaan yhden kauden poissaolon jälkeen. Näkyvissä MTK:n luottamustehtävissä toiminut Viljanen tuo keskustan eduskuntaryhmään lisää maa- ja metsätalousasioiden osaamista.
Viljanen kuuluu Turun tunnin juna -hankkeen kannattajiin vastoin puolueensa kantaa. Kahden lapsen isä kertoo harrastavansa metsästystä, kalastusta, kuntoilua ja yhdistystoimintaa.