IS: Asiantuntijalta varoitus puutostilasta – yhteys Alzheimerin tautiin
Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen varoittaa veren matalasta D-vitamiinipitoisuudesta kirjassaan Parasta ruokaa aivoille – Ravinto muistisairauksien ehkäisijänä (Kirjapaja, 2025).
Ilta-Sanomien mukaan Laatikainen toteaa veren liian vähäisen D-vitamiinipitoisuuden olevan Alzheimerin taudin riskitekijä.
Vaikka D-vitamiini ei ole ravitsemusterapeutin mukaan ”ihmeidentekijä”, sen pitoisuus kannattaa korjata muistin vuoksi.
Suomalaisten ruokavaliossa tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat kala, D-vitaminoidut maitovalmisteet ja rasvalevitteet.
Laatikainen huomauttaa, että suuret vitamiinipilleriannokset monipuolisen ruokavalion lisänä tuskin tuovat lisähyötyä.
– Suuriin mega-annoksiin ei kannata D-vitamiininkaan kanssa jatkuvassa käytössä pyrkiä.
Laatikaisen mukaan D-vitamiinin optimaalinen veripitoisuus vaikuttaisi olevan 77,5–100 nmol/l.