Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Omavaraisuus
Energia, ruoka, lääkkeet ja monet raaka-aineet kuten puu ja kaivannaiset ovat huoltovarmuuden kannalta tärkeitä. Niiden suhteen Suomessakin tavoitellaan mahdollisimman laajaa omavaraisuutta. (Kuva: Petra Pöyliö, Raisa Kyllikki Ranta, Jaakko Martikainen, Jari Laukkanen)

Omavarainen Suomi? – tämän kaiken pitäisi toteutua

Ensin koronapandemia ravisteli maailmaa, sitten iski Ukrainan sota. Kriisit ovat vieneet suomalaiset suuren kysymyksen äärelle. Olisiko Suomen mahdollista olla omavarainen ainakin tärkeimmissä asioissa?
Lauri Heikkilä 18.9.2022 10:00, muokattu 19.9.2022 8:34
a– a+
Omavaraisuus

Jovelan talossa Vehmaalla Varsinais-Suomessa eletään omavaraisempaa elämää. Nimenomaan omavaraisempaa, ei täysin omavaraista.

– Omavaraisuus on sanana ehkä vaikea. Siihen liitetään turhan uskonnollisia näkemyksiä, että pitäisi olla muka täysin omavarainen ollakseen uskottava, Jovelan Johannana tunnettu Johanna Merinen kertoo. 

– Ovatkohan ihmiset entisinäkään aikoina olleet täysin omavaraisia. On ostettu ja vaihdettu. Meillekin riittää se, mitä teemme itse, ja välillä sopii ostaa ulkopuoleltakin.

Merisen ja Veikko Parviaisen puutarhasta löytyy noin sata eri hyötykasvilajiketta. Maatilasta ei ole kyse, he eivät kasvata viljaa eivätkä pidä tuotantoeläimiä. 

– Kaikkia hyötykasveja ei syödäkään, esimerkiksi rohtosuopayrtistä teen omaa suopaa, Johanna kertoo. 

– Kesäkuussa alkaa tuorekausi, jolloin syömme paljolti mitä itse tuotamme. Kausi kestää lokakuun tienoille, riippuen kuinka kylmä syksy on. Paljon säilötään talveksi. Mutta jos tällä pitäisi elää täysin, niin nälkä tulisi. Määräänsä enempää näillä resursseilla ei pysty tekemään.

Jovelassa asuvat Johanna Merinen ja Veikko Parviainen eivät suhtaudu omavaraisuuden tavoitteluun kiihkolla. Riittää, että tekee sen verran kuin itselle on luontevaa. (Kuva: Annabelle Antas)

Riittävä omavaraisuus on tärkeä poliittinen ja hallinnollinen kysymys. Maataloustuotannossa Suomen omavaraisuusaste on hyvä, mutta energiapuolella tilanne on haastavampi. 

– Tuontiriippuvuus on aika suuri, sillä meillä ei ole kivihiiltä ja öljyä. Omavaraisuusaste energian kokonaiskulutuksesta on noin 40 prosenttia. Nestemäisissä polttoaineissa meillä on viiden kuukauden varmuusvarastot, Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) valmiusasiamies Juha Mantila kertoo Suomenmaalle. 

Mantilan mukaan samankaltainen tilanne on monessa muussakin Euroopan maassa. 

– Suomen tilanne on kuitenkin hyvä verrattuna esimerkiksi Saksan maakaasukysymykseen. Toisaalta meillä ei ole samaa vesivoimakapasiteettia kuin Ruotsissa, josta energiaa myös tuodaan meille. Olkiluoto 3 parantaa kapasiteettiamme selvästi, kun se aloittaa tuotannon.

Olkiluoto 3 tuo merkittävän lisäyksen Suomen sähköomavaraisuuteen. (Kuva: Lehtikuva / Roni Lehti)

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että sähköntuotannossa Suomi saavuttanee omavaraisuuden vuoteen 2024 mennessä.

– Tausta-ajurina toimivat etenkin investoinnit tuulivoimaan. Suomen tuore ilmasto- ja energiastrategia ohjaa pois fossiilisista tuontipolttoaineista vahvistaen omavaraisuuttamme lämmössä ja sähkössä, jossa Suomi on jo lähes päästötön.

Tätä ennen ministeri muistuttaa, että tuleva talvi tulee olemaan haastava. Venäjän hyökkäys Ukrainaan myllersi energiamarkkinat. Hintojen nousu näyttää valitettavan todennäköiseltä. Mitään energiamuotoa ei saisi sulkea pois. 

Lintilä kertookin, että Suomeen ollaan perustamassa turpeen varmuusvarastoa. 

– Energiassa ja elintarvikkeissa omavaraisuus on turvallisuuskysymys. Omavaraisuutta on siis järkevää tavoitella. Kuitenkin hyvien kansainvälisten suhteiden ja toimivien markkinoiden kuuluu olla Suomen apuna tilanteen tullen.

Myös Lintilä toteaa, että polttoaineissa omavaraisuutta on vaikeampi saavuttaa, vaikka investoinnit kotimaisiin uusiutuviin kehitystä tukevatkin. 

Talouspolitiikka on tärkeä osa omavaraisuuspolitiikkaa joka sektorilla, toteavat sekä Lintilä että HVK:n Mantila. 

– Kotimaiset energiaratkaisut voivat olla malliesimerkki maailmalla, mikä edistää vientiämme ja tuo työtä Suomeen, Lintilä sanoo. 

– Jos elintarvikemarkkinoilla ei kyetä pitämään yllä riittävää tuotantotasoa, ja tuonnin ja viennin suhde on liiaksi alijäämäinen, on sillä suuri kansantaloudellinen merkitys, Mantila varoittaa.

Elintarvikeketjun toiminta tuotannosta jalostukseen ja myyntiin on oleellinen osa jokapäiväistä huoltovarmuutta. (Kuva: Maria Seppälä, Jari Laukkanen)

Luonnonvarojen puolesta Suomella on mahdollisuus täyteen omavaraisuuteen. 

Ohjelmajohtaja, professori Anne Tolvanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kuvailee, että Suomi on pinta-alaltaan iso maa, ja kun on vähän asukkaita, luonnonvaroja on käytettävissä runsaasti asukasta kohden. 

– Ruoantuotannossa voidaan saavuttaa omavaraisuus, mutta se tarkoittaa viljelykäytäntöjen muutosta sekä ruokavalion muutosta yksinkertaisemmaksi. Lihaa, maitoa ja viljaa tuotamme itse, mutta eksoottiset hedelmät jäisivät pois, ja kahvi pitäisi korvata korvikkeilla.

Ylipäätään omavaraisuus edellyttäisi Tolvasen mukaan nykymukavuuksista tinkimistä. 

HVK:n Mantilan mukaan sopivan omavaraisuusasteen elintarviketuotannossa on laskettu olevan 75 prosenttia. Tästä alaspäin ei tosin suuremmin kannattaisi mennä. 

– Monessa tuoteryhmässä on pelivaraa, etenkin viljoissa. Siinä keskimääräinen kotimaisuusaste on 115–125 prosenttia. Viime satokaudella tuotannossa tiputtiin kuivuuden takia hieman oman kulutuksen alle, mutta kaupallisilla varastoilla sitä pystyttiin kompensoimaan. Puskuria on tärkeimmässä, eli kasvintuotannossa.

Tätä on syytä olla, sillä vaihtelu on suurta. 

– Jos EU:n alueella vaihtelu on maksimissaan muutamia prosentteja, Suomessa on useiden kymmenien prosenttien heilahtelua, Mantila avaa. 

– Lihassa ollaan kotimaisuudessa lähellä sataa ja maidossa sadassa prosentissa. Suurta laskua ei ole näkynyt, ja viljapuolella tuotanto on pitkällä aikavälillä pääosin kasvanut.

Luken Tolvanen lisää, että ruoantuotannossa on mahdollista lisätä metsämarjojen ja -sienten keräämistä. 

– Marjat ja sienet riittävät ilman, että niitä erityisesti viljellään. Viljelyssä voitaisiin keskittyä eteläisempiin lajeihin kuten mansikkaan, kirsikkaan ja luumuihin, jotka toisivat vaihtelua ruokavalioon. 

Metsästys ja kalastus pitäisi sen sijaan pitää nykyisellään. 

– Jos riistalla pitäisi ruokkia nykyinen Suomen kansa, ruokaa ei riittäisi kaikille. Kannattaa muistaa, että ammoisina metsästys-keräilyaikakausina täällä eli murto-osa nykyisestä asukasmäärästä, ja vasta maatalouden ja karjanhoidon kehittyminen mahdollisti väkiluvun kasvun, professori huomauttaa.

Marjat ja sienet riittävät ilman, että niitä erityisesti viljellään. (Kuva: Paula Åström, Lehtikuva / Jussi Nukari)

Jovelan pariskunta on alun perin pääkaupunkiseudulta. Ajatus maalle muutosta ja omavaraisemmasta elämästä heräsi, kun he alkoivat miettiä, että voisi sitä elää toisinkin.

Talon löytäminen kesti pitkään. Sopiva poistui välillä markkinoilta, mutta tuli taas vuoden päästä myyntiin. Johanna ja Veikko varasivat näytön ja tekivät ostopäätöksen samalla kerralla. Seuraava vuosi meni remontoidessa. 

Nyt pariskunta on asunut paikassa kahdeksan vuotta. Jovela valittiin nimeksi Johannan ja Veikon etunimien alkuosien mukaan. 

Mitään askeettista työleiriä ei ollut tarkoitus perustaa, mutta puuhaa riittää, ja elämä on toki askeettisempaa kuin ennen. Juoksevaa vettä tai viemäröintiä ei ole, sähköä kuluu vähän. Jääkaappi ja pakastin löytyvät. 

Jovelassa ei ole ollut ajatuksena eristäytyä muusta maailmasta, kuten omavaraisihmisistä saattaisi luulla. Veikko käy kodin ulkopuolella töissä ja Johanna toimii tapahtuma-alan yrittäjänä. 

Omavaraistelu on termi, jota asian harrastajat, jotka eivät pyri askeettiseen täysomavaraisuuteen, käyttävät. 

– Itse tuotamme vihanneksia, marjoja ja yrttejä, on sitruunapuita ja vaikkapa pesusienikurkkuja, joista tulee nimensä mukaisesti pesusieniä. Mieheni myös takoo. Biohiiltäkin teemme itse. Se auttaa kuumuudella maan kosteuden ylläpitoon.

– Jos tarvitsemme jotain, katsomme, voiko sen tehdä itse. Esimerkiksi saippuoita ja shampoita myös ostamme. Olisi yhteiskunnankin kannalta huono homma, jos olisi vain yksinäinen. Pitäähän sitä muitakin yrittäjiä tukea, Johanna katsoo. 

Suomi on MTK:n metsäjohtajan mukaan metsäteollisuuden suurviejä. Hakkuiden lisääminen  vaatisi  metsien kasvun lisäämistä: oikea-aikaista harventamista ja lannoitusta. (Kuva: Maria Seppälä)

Suomelle tärkeä omavaraisuusraaka-aine on myös metsien vihreä kulta, puu. 

– Pääosa energiasta tulee tällä hetkellä puusta. Talousmetsissä on paljon harvennettavaa, eli nuorta puuta, joka voidaan käyttää energiaksi ja samalla autetaan metsien kasvua, professori Tolvanen toteaa. 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola muistuttaa, että Suomi on metsäteollisuuden tuotteiden suurviejä. 

– Puuta tuotiin viime vuonna noin yhdeksän miljoonaa kuutiometriä Venäjältä. Tämä määrä pystytään kotimaasta hankkimaan lisää. Lyhyellä aikavälillä lisähankintamäärät ovat enemmänkin positiivinen haaste, koska se mahdollistaa metsien hoitomäärien kasvun.

Mikäli tämän suuruinen lisäys jää pysyväksi, kasvuun on panostettava. Keinoja ovat esimerkiksi harvennus ja lannoitus. 

– Metsien lisäkasvulla on myös runsaasti ilmastohyötyjä. Lisäkasvun ansiosta metsissä voidaan myös samaan aikana lisätä monimuotoisuuspanostuksia, Mäki-Hakola kommentoi. 

– Ajallaan tehdyt harvennukset mahdollistavat tulevaisuuden tukkihakkuut.

Mäki-Hakola lähettää viestin myös poliittisille päättäjille. 

– Lähiaikoina on tärkeää pitää EU:n byrokraatit kaukana metsien käytöstä. Kotimaan politiikassa laajalle metsäsektoriohjelmalle on tarvetta. Mukana olisivat muiden muassa infrainvestoinnit, työvoiman saatavuus ja rahoitus.

Luken Tolvanen sanoo, että luonnonvarojen käyttöä voi lisätä, mutta muistuttaa myös ympäristö- ja ilmastovaikutusten hallinnasta. 

– Suomessa on hyvät mineraalivarat. Kallioperässämme on teollisuudelle tärkeitä metalleja samoin kuin sähköistymisen kannalta kriittisiä akkumineraaleja ja ydinvoiman kannalta olennaista uraania. Haasteena on investointien kalleus.

– Jos metsiä hakataan lisää, se heikentää niiden monimuotoisuutta ja hiilinielua. Kaivosteollisuuden haitalliset ympäristövaikutukset ovat kaikkien tiedossa. Myös tuuli- ja aurinkovoimalla on monimuotoisuusvaikutuksia, Tolvanen toteaa.

Suomessa on hyvät mineraalivarat, joilla on potentiaalia myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Kuva Terrafamen Talvivaaran kaivokselta vuodelta 2017. (Kuva: Maria Seppälä)

 
HVK:n Mantila korostaa kolmea prioriteettia. Ne ovat huoltovarmuuden turvaaminen, kansantalous ja poliittinen strategia. Viimeinen tarkoittaa, ettei kannata rakentaa riippuvuuksia, jotka eivät ole itse hallittavissa. 

HVK:n tärkeimpiin tehtäviin kuuluu tuottaa tietoa. Käytännön varautumistyö tapahtuu muuallakin, esimerkiksi yrityksissä. Mantila kertoo useita esimerkkejä, jotka kielivät yhteiskunnan olevan varautunut monenlaisiin häiriötiloihin. 

– Lääkkeillä on velvoitevarastointilaki, HVK varastoi terveydenhuollon tarvikkeita, ja meille on määritelty myös minimitavoite viljan varastoinnista.

Kansalaisen on hyvä tietää KOVA-toimikunnasta eli Kotitalouksien varautumisen järjestötoimikunnasta, Mantila vihjaa vielä.

Jovelassa viljellään monia eri kasvilajeja. Mukana on ollut myös paljon erilaisten lajien kokeilua. Toiset ovat menestyneet ja toiset eivät, mutta kaikki on opettanut. (Kuva: Annabelle Antas)

Tietoa korostaa myös Jovelan Johanna. Jokaisen, jota kiinnostaa omavaraistelu, on hyvä tutustua muiden esimerkkeihin.  

Jovelan elämästä pidetään blogia ja kotisivuja. Kirja on tulossa syyskuussa. 

– On mielestäni tärkeää jakaa kokemuksia. Onnistumisista ja epäonnistumisista. Rohkaisen, että kaikki kannattaa katsoa myönteisen kautta. Jos jokin kasvi ei vaikkapa kasva, niin ensi vuonna toimii sitten toisella tavalla, Johanna kannustaa.

Juttu on julkaistu alun perin Suomenmaan aikakauslehdessä elokuussa 2022. Lehden voit tilata täältä. Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.

Kuinka lähellä omavaraisuutta Suomi on? 

Hyvä tilanne:

Elintarviketuotanto

Metsäteollisuus

Sähkö

Mineraalivarannot

Haastava tilanne:

Polttoaineet

Lääkkeet

Monet korkean jalostustason tuotteet

Lue myös

Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta

Luken tutkimus selvitti maakuntien eroja ruoantuotannossa
6.7.2025 10:00

Varoitus: Putinin "itsemurhamotoristit" ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen

Se on käytännössä itsemurhatehtävä, sillä he eivät tule koskaan takaisin, sanoo Ukrainan asevoimien...
5.7.2025 21:48

Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti

Monipuolista ja kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat säästyvät muita todennäköisemmin monilta kroonisilta sairauksilta seitsemänkymppiseksi saakka...
5.7.2025 20:00

Aihetunnisteet

Energia energiantuotanto huoltovarmuus Huoltovarmuuskeskus luonnonvarat Maatalous metsät metsätalous mineraalivarannot omavaraisuus puu ruoka sähkö Talous

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Lopettamisaalto järkyttää: ”Yrittäjiä kurittavat nyt todella monet asiat”
Uutiset | 4.7.2025 11:35
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Nato-maassa soitetaan hälytyskelloja: Tämä ihmetyttää Venäjän hirmutappioissa
Uutiset | 3.7.2025 21:03
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tieku: Suosikkijuoma voi pidentää elämää, mutta se pitää nauttia oikealla tavalla
Uutiset | 3.7.2025 23:00
Uuvahdus voi tulla kalliiksi – älä unohda näitä asioita ukonilman uhatessa
Uutiset | 3.7.2025 20:45
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Kiinasta Ukraina-jyrähdys: ”Bensaa liekkeihin”
Uutiset | 4.6.2025 21:02
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01

Uusimmat

Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta
Uutiset | 6.7.2025 10:00
Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00
T&A: Läpimurto – auringonpimennyksen voi tehdä keinotekoisesti
Uutiset | 4.7.2025 23:00
Mitä tehdä Syyrian vierastaistelijoille? – ”He ovat tavallaan syyrialaisia, halusimme tai emme”
Uutiset | 4.7.2025 22:02
Autoilija: Tällaisessa tilanteessa sinulla tulee olla älypuhelin
Uutiset | 4.7.2025 21:30
Tutkimus: Lihavuus jää solujen muistiin – laihtumisesta huolimatta palautuminen voi kestää vuosia
Uutiset | 4.7.2025 21:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Toimittajalta | Rahaa on – olisiko aika palauttaa Kauhavan lentosotakoulu ja Pohjois-Karjalan prikaati?
Uutiset | 21.6.2025 8:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta
Uutiset | 6.7.2025 10:00
Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste