Kirjailija Kari Hotakainen pitää monipaikkaista asumista ylellisyytenä – Saarikko haluaa karistaa tämän leiman: “Poliittinen unelmani on, että se olisi mahdollisuus monelle“

Monipaikkaisuus

Kirjailija Kari Hotakainen haastoi keskustan esillä pitämää monipaikkaisen asumisen teemaa keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon keskusteluohjelmassa.

Hotakainen luonnehti kahdessa paikassa asumista keskiluokan ylellisyydeksi.

Hotakainen asuu itse Helsingissä ja hänellä on vapaa-ajan asunto Rengossa. Saarikko asuu perheineen Espoossa ja Oripäässä.

– Kesäpaikkamme on onnenkantamoinen, minulla on käynyt hyvä tuuri omassa ammatissani. Olen tehnyt töitäkin paljon, mutta tuuria on ollut myös, ja se on mahdollistanut sen, Hotakainen sanoi livelähetyksessä facebookissa.

Saarikko myönsi, että sekä hän että Hotakainen ovat monella mittapuulla yhteiskunnan hyväosaisia. Hän kuitenkin totesi, että kiinteistöjen arvo on valitettavasti maaseudulla laskenut, ja monet myös perivät taloja.

Saarikko oli itse ratkaisujen edessä, kun hänen isänsä menehtyi ja Oripään talo jäi hänen perheelleen.

– Omistamiseen kiinni pääseminen on monille – kuten meille – pohdinta siitä, onko tämä meille rasite vai mahdollisuus. Me valitsimme että se on mahdollisuus.

– Se on minun poliittinen unelmani, että se olisi mahdollisuus monelle. Että se ei olisi mitään ylellisyyttä, vaan kahden kotiseudun todellisuus voisi olla arkea muillekin kuin tosi hyväosaisille, Saarikko sanoi.

Hotakainen huomautti yhä, että he eivät nyt puhu kaikkien todellisuudesta.

– Edelleen haluan vähän väittää sitä, että me puhumme hyväosaisuuden kautta.

Hotakainen sanoi, että Suomessa on kaksi muuria, työmuuri ja maksumuuri.

– Jos maalta halutaan Helsinkiin töihin, tulee maksumuuri. Asunnon arvo ei riitä kaupungissa mihinkään. Jos Helsingistä muuttaa maaseudulle, tulee työmuuri.

Hotakainen sanoi, että muiden kuin vapaa-ajan asujien on vaikea päästä maaseutumiljööseen, ellei töitä ole.

– Keskiluokkainen ihminen asuu kahdessa paikassa, sehän on ylellisyyttä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko keskustelee erilaisten vieraiden kanssa Annikan kanssa -ohjelmassaan. Kuva: Jari Laukkanen