Keskustaryhmyri Juha Pylväs pitää Helsingin lihapäätöstä vastuuttomana – "Heille suomalainen ruoka on kielteistä riippumatta siitä, kuinka pieni sen hiilijalanjälki on"

Maatalous

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs pitää Helsingin kaupungin päätöstä lihan tarjoilun lopettamisesta vahingollisena ja vastuuttomana suomalaista maataloutta ajatellen.

Pylväs kirjoittaa Facebookissa, että Helsingin kaupunki ei tunnu välittävän lainkaan siitä, mitä maanviljelijät suomalaisilla maatiloilla tekevät ilmaston eteen.

– Heille suomalainen liha ja maito on yhtä kielteistä riippumatta siitä, paljonko pienempi suomalainen hiilijalanjälki maitolitraa tai lihakiloa kohden on, Pylväs sanoo.

Helsingin kaupunki kertoi tiistaina luopuvansa lihan tarjoilusta kaupungin toimialoilla ja liikelaitoksissa järjestettävissä tilaisuuksissa.

Pylväs kummeksuu sitä, että Helsingin kaupungille kelpaavat jatkossakin ”kaukaa merten yli rahdatut tuotteet”.

– Minua hämmästyttää, kuinka meillä kotimaassa suomalaista viljelijää ja maataloutta lyödään surutta. Ikään kuin muualla kaikki hoidettaisiin paremmin. Epäilen vahvasti.

– Miksi luotamme ruuantuotannon kestävässä kehityksessä sellaisiin maihin, joita muissa yhteyksissä moitimme muun muassa demokratian puutteesta ja ihmisoikeuksien polkemisesta?

Keskustaryhmyri korostaa, että suomalaiset maatilat ja elintarvikeyhtiöt panostavat paljon hiilijalanjäljen vähentämiseen. Esimerkkinä hän mainitsee Valion tavoitteen hiilineutraalista maidontuotannosta vuoteen 2035 mennessä.

– Lainsäädäntömme eläinten hyvinvoinnissa ja ruokaturvallisuudessa kestää kirkkaasti vertailun mihin muuhun maahan tahansa. Siitä voimme olla aidosti ylpeitä.

Pylväs sanoo kokevansa Helsingin kaupungin kaltaiset toimet suomalaisen maatalouden ja viljelijän mustamaalaamisena. Se on hänen mielestäänn taantumuksellista ja vahingollista kaikilla mittareilla mitattuna.

Pylväs huomauttaa, että ilmaston lämpeneminen tulee aiheuttamaan maailmanlaajuista kuivuuden lisääntymistä ja ruokapulaa. Siksi hänen mielestään on kummallista, että ruuan tehotuotanto halutaan viedä vastuullisesti asioita tekevästä Suomesta pois.

– Mitä ilmasto mahtaa tykätä siitä, että maapallon kasvavan väkimäärän ruokkiminen sekä Suomen kaltainen maatalouden alasajoon tähtäävä mustamaalaaminen lisää painetta maatalouden kasvavalle tehotuotannolle muualla? 

– Pahoin pelkään, että poliittisessa keskustelussa ollaan lipsumassa harhapoluille. Maltilla ja päämäärätietoisuudella Suomella olisi kaikki mahdollisuudet nousta edelläkävijäksi kestävässä ruuantuotannossa ja siitä voisi tulla suomalainen vientituote.