Keskustapäättäjät: Sipilä onnistunein, Grahn-Laasonen epäonnistunein ministeri
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on Suomen hallituksen onnistunein ministeri, keskustan puoluevaltuusto arvioi.
Sipilän nimeää onnistuneimmaksi 58 prosenttia Suomenmaan kyselyyn vastanneista puoluevaltuutetuista. Kakkoseksi tulee liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner 12 prosentin osuudella.
Viime huhtikuun kyselyssä edellinen puoluevaltuusto nimesi epäonnistuneimmiksi ministereiksi kokoomuksen Lenita Toivakan ja Alexander Stubbin. Heistä kumpikaan ei enää istu hallituksessa. Kärkipaikalle kiilaa nyt opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Hänet valitsee 42 prosenttia vastaajista.
Epäonnistuneimpien listalla kakkoseksi sijoittuu keskustan oma mies, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, jonka nimeää 24 prosenttia vastaajista.
– Täysi katastrofi maatalousministerinä. [Esa] Härmälän pois potkiminen vei monen keskustalaisen luottamuksen, kyselyyn vastannut Teemu Hakala tylyttää.
Suomenmaan kyselyyn vastasi 73 puoluevaltuutettua 17.–21. marraskuuta. Keskustan puoluevaltuustoon kuuluu 135 jäsentä, ja se on puolueen ylin päättävä elin puoluekokousten välillä.
Juha Sipilän (kesk.) hallitus on tehnyt hyvää työtä, keskustan puoluevaltuusto arvioi.
Suomenmaa pyysi puoluevaltuutettuja antamaan hallitukselle kouluarvosanan tähänastisesta työstä. Vastausten keskiarvoksi tuli 8,1.
– Koulutusleikkaukset eivät miellytä. Byrokratian purkutalkoot ovat tarpeen. Niitä toivon jatkettavan, Sirpa Tikkala perustelee.
Hallituksen politiikkaa pitää liian oikeistolaisena 36 prosenttia ja sopivana 60 prosenttia vastaajista. Lukemat ovat likimain samat kuin edelliselle puoluevaltuustolle keväällä tehdyssä kyselyssä.
– Osasta asioita olen eri mieltä, mutta päälinja on oikea – valitettavasti, Anna Ranki toteaa.
Puoluevaltuutetuista 70 prosenttia on tyytyväisiä siihen, miten keskustan arvot näkyvät hallituksen päätöksissä. Tyytymättömiä on vain 13 prosenttia.
– Ennen vaaleja sote-uudistuksen kohdalla puhuttiin ennen kaikkea sujuvista hoitoketjuista ja ennaltaehkäisevästä työstä. Nyt puhe keskittyy valinnanvapauteen, Liina Tiusanen huomauttaa.
Silja Silvasti tähdentää, ettei talouden kuntoonpano ole suuri visio, joka motivoi häntä toimimaan keskustassa.
– Minulle keskustalaisena tärkeimpiä arvoja ovat köyhän asia, yhteisvastuullisuus ja heikoimmista huolehtiminen. Meidän hyväosaisten tulee osallistua paljon enemmän talouden kuntoon laittamiseen, ei sattumanvaraisen hyväntekeväisyyden vaan verotuksen kautta.
Puoluevaltuusto tyrmää Suomen Nato-jäsenyyden. Yli 80 prosenttia vastaajista sanoo, ettei Suomen pitäisi pyrkiä sotilasliittoon lähivuosina.
Kolmasosa vastaajista pitää Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi Suomen turvallisuuden kannalta kielteisenä uutisena. Päinvastaista mieltä on kolme prosenttia vastaajista. Loput liki 65 prosenttia vastaajista ei vielä osaa ottaa kantaa asiaan.
– Ensin pitää nähdä miten hän presidenttinä toimii. Yhdysvaltain valitun presidentin tuomitseminen etukäteen ei varmasti edistä turvallisuusyhteistyötä, Tuukka Liuha toteaa.
Hallitus päätti äskettäin lisäpääomittaa Talvivaaran kaivosta pyörittävää Terrafamea 100 miljoonalla eurolla. Kyselyyn vastanneista puoluevaltuutetuista 70 prosenttia on tyytyväisiä ratkaisuun. Tyytymättömiä on vain 14 prosenttia.
– Talvivaaran kaivos on vasta nuori yritys. Myös kaivoksen menetelmät ovat sen verran uusia, ettei saa liian pian hylätä tätä yritysmahdollisuutta. Ellei tukea olisi annettu, olisi menetetty paljon enemmän – työpaikkoja ja mahdollisuudet, Reetta Kananoja perustelee.
Puoluevaltuusto valitsee tämän viikonlopun kokouksessaan itselleen puheenjohtajan. Kilvasta näyttää tulevan tiukka.
Antti Kivelän nimeää suosikikseen 24 prosenttia, Kati Ojaniemen 19 prosenttia ja Satu Simeliuksen 17 prosenttia vastaajista.
Peräti 40 prosenttia kyselyyn osallistuneista ei ollut vielä päättänyt kantaansa, joten peli on täysin auki.
– Kaikki kolme ovat hyviä ehdokkaita, joten valinta jäänee kokousviikonloppuun, Jorma Leskelä kertoo.