Keskustanuorten Sandroos Ylelle: "Aiemmat sukupolvet ajattelevat päihdepolitiikkaa tunnepohjaisesti"

Päihdepolitiikka

Suomi pitää kyseenalaista kärkisijaa EU-alueella alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. Puolueiden nuorisojärjestöt vaativat isoja muutoksia Suomen päihdepolitiikkaan, mutta suurimmassa osassa emopuolueita suhtautuminen on nihkeää.

Sukupolvien välinen kuilu päihdepolitiikassa näkyy puhuttaessa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumisesta tai käyttöhuoneiden sallimisesta.

Enemmistö puolueiden nuorisojärjestöistä vaatii päihdepolitiikan painopisteen siirtämistä käyttäjien rankaisemisesta hoitoon.

Kevään aikana keskustan nuorisojärjestö kääntyi kannattamaan kannabiksen dekriminalisointia, eli sen rangaistavuudesta luopumista. Keskustanuorten puheenjohtajan Aleksi Sandroosin mukaan järjestö selvittää myös kaikkien muiden huumeiden dekriminalisointia.

Sandroosin mukaan suomalainen päihdepolitiikka on täysremontin tarpeessa.

– Eduskunnan tehtävä on huolehtia kansalaisista. Näistä asioista päättävät ihmiset ovat vastuussa tulevaisuuden huumeongelmista ja kuolemista, jos emme uskalla rohkeasti tehdä tiede- ja faktapohjaista päihdepolitiikkaa, Sandroos sanoi Yleisradion haastattelussa Porin Suomi-Areenassa.

Sandroos uskoo muutoksen tulevan ennemmin tai myöhemmin.

– Aikaisemmat sukupolvet monessa puolueessa ajattelevat tätä kysymystä vähän liikaa tunnepohjalta ja oman moraalin kautta, Sandroos kommentoi Ylelle.

– Tästä on tullut sukupolvipoliittinen kysymys. Tulevaisuus on kuitenkin meidän. Joko nämä muutokset tulevat nyt tai 20 vuoden kuluttua, mutta ne tulevat kuitenkin.

Nuorisojärjestöjen vaatimukset ovat linjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen esittämien kantojen kanssa. THL:n asiantuntijat ovat esittäneet kaikkien huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopumista sekä käyttöhuoneiden kokeilua (siirryt toiseen palveluun).

Käyttöhuoneet ovat paikkoja, joissa huumeita saisi käyttää valvotusti ja turvallisesti. Tällä hetkellä huumeita käytetään esimerkiksi julkisissa vessoissa tai puistoissa, mikä aiheuttaa levottomuutta ympäristöön ja väkivaltaa sekä epähygienista oloista aiheutuvien sairauksien leviämistä käyttäjien keskuudessa. Huumeneuloja jää lojumaan myös tiloihin, joissa liikkuu myös lapsia.