SYL: Päihdepolitiikka tiedeperustaiseksi ja 2020-luvulle, huumeiden käytön rangaistavuus poistettava
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) vaatii, että Suomen päihdepolitiikan on aika siirtyä 2020-luvulle ja huumeiden käytön rangaistavuus on poistettava.
SYL perustelee asiaa tiedepohjaisuudella, sillä tutkimusten mukaan perinteinen rikoslainsäädäntöön perustuva huumepolitiikka syventää sosiaalista eriarvoisuutta sekä lisää kansanterveysongelmia ja sosiaalisia kustannuksia.
– Euroopan huumeraportin 2022 mukaan Suomi on kärkimaa Euroopassa alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa. On kohtuutonta, että apua tarvitsevia rangaistaan ja matalan kynnyksen palveluita ei ole saatavilla tai ne ovat ruuhkautuneet, SYL:n puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev sanoo liiton tiedotteessa.
Matalan kynnyksen palveluiden lisäksi tarvitaan SYLin mukaan muitakin hoitokeinoja, kuten päihdekuntoutusta. Päihdekuntoutukseen on vaikea päästä ja sen ongelmana opiskelijoille voi olla sen maksullisuus.
Tämä voi nostaa entisestään vähävaraisen tai syrjäytymisriskissä olevan opiskelijan kynnystä hakeutua hoitoon.
– Hyvinvointivaltiona Suomen on annettava vahvemmin tukea päihdekuntoutukseen ja taattava opiskelijoille maksuton hoito. Jokainen päihdehelvettiin menetetty on liikaa, Kouzmitchev korostaa.
Pelkästään hoitoonpääsy ei ole ongelma, kun on kyse päihdepolitiikasta. Tuoreimmasta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT 2021) selviää, että jotain huumaavaa ainetta, lääkkeitä tai lääkkeiden tai alkoholin yhdistelmää on käyttäneet tai kokeilleet elämänsä aikana peräti 23,3 prosenttia korkeakouluopiskelijoista.
– Merkintä huumausainerikoksesta voi vaikuttaa tulevan opiskelijan elämänkulkuun peruuttamattomasti. Ei ole kohtuullista, että opiskelu- tai työpaikka jää saamatta yksittäisen kokeilun vuoksi.
– Nykyajan jyrkkä päihdepolitiikka tuhoaa ihmisten elämiä. Nyt on katsottava rohkeasti eteenpäin, ja mentävä kohti inhimillisempää päihdepolitiikkaa, Kouzmitchev sanoo
Lisäksi SYL esittää, että yliopistojen henkilöstöä on koulutettava opiskelijoiden päihdeongelmien tunnistamisessa ja avun piiriin ohjaamisessa.
Tiedotteessa korostetaan, että yliopistoilla on oltava varhaisen tuen mallit. Niissä tulee ohjeistaa selvästi ja saavutettavasti siitä, miten toimitaan, kun opiskelijan päihteiden käyttö aiheuttaa huolta.