Keskustan Savola kiirehtisi ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavaa lakiesitystä: "On toimittava ennen kuin on liian myöhäistä"

Puolustusministeri Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät suunnitellusti
Turvallisuus

Keskustan kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Mikko Savola pitää ensiarvoisen tärkeänä, että ulkomaalaisten maakauppoja rajoittava lakiesitys saadaan eduskunnan käsittelyyn ja päätettäväksi vielä kuluvan hallituskauden aikana.

Turun saaristossa viikonvaihteessa tapahtunut poliisioperaatio osoittaa Savolan mukaan selkeästi sen, että ulkomaalainen omistus strategisesti tärkeällä alueella voi olla isokin turvallisuusriski.

– Me emme saa olla turhan sinisilmäisiä. Nyt on toimittava ennen kuin on liian myöhäistä. Jos lakia ei saada tämän eduskunnan aikana säädettyä, se voi viivästyä jopa puolitoista vuotta. Maailma muuttuu niin nopeasti, että sellaiseen viivyttelyyn meillä ei ole varaa, Savola painottaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vahvistaa tuoreessa tiedotteessa , että hallituksen esitys kansallisen turvallisuuden varmistamisesta kiinteistökaupoissa on tulossa eduskuntaan.

– Lakihanke on ollut kesällä lausuntokierroksella. Yksityiskohtia hiotaan ja seuraavaksi se siirtyy oikeusministeriöön laintarkastukseen. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle marraskuun loppupuolella, jolloin se voitaisiin käsitellä nykyisen eduskunnan aikana. Lait tulisivat ehdotuksen mukaan voimaan vuoden 2020 alusta, Niinistö vakuuttaa.

Puolustusministerin mukaan tavoitteena on luoda järjestelmä ehkäisemään ennalta tilanteita, joissa rakentamisen tai kiinteistökaupan vuoksi viranomaisten toimintaedellytykset tai kansallinen turvallisuusintressi voisivat heikentyä.

– Ehdotukset muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla voidaan varsin kattavasti vaikuttaa kansalliselle turvallisuudelle mahdollisesti uhkaa aiheuttavien tilanteiden syntyyn, ministeri Niinistö kirjoittaa.

Mikko Savola ottaa puolustusministerin tiedotteen vastaan huojentunein mielin.

Savolan mielestä puolustusvaliokunta tarvitsee mahdollisimman pian eteensä mustaa valkoisella sekä tuoreesta poliisioperaatiosta että valmisteilla olevasta lakiesityksestä.

– Tuoreet uutiset ovat herättäneet paljon spekulaatioita tiettyjen kohteiden, kuten muun muassa väylien ja luotsiasemien turvallisuudesta. Henkilökohtaisesti olen sitä meltä, että turvallisuuden kannalta tärkeät alueet pitää olla Suomen valtion omistuksessa, edustaja toteaa.

Savolan mukaan tiettyjä keinoja strategisesti ”arkojen alueiden” hankkimiseksi on olemassa toki jo nykyisessä lainsäädännössä.

– Omaisuuden suoja meillä on perinteisesti vahva. Mutta valtio voi käyttää esimerkiksi etuosto-oikeuttaan. Siitähän on olemassa vastaavia ennakkotapauksia muun muassa Lappeenrannan seudulta, kun ulkomaalaisten maakauppa-asiat olivat edellisen kerran julkisuudessa.