Keskustan Satakunnan piiri ei luovu haaveesta saada maakuntaan oma yliopisto – "Onko niin, että jäämme jo toisen kerran asemalle?"

Keskusta

Keskustan Satakunnan piiri haluaa edelleen tavoitella omaa maakunnallista yliopistoa, vaikka hanke vaikuttaakin joutuneen vastatuuleen.

Satakunnan keskustapiiri kokoontui lauantaina vuosikokoukseensa. Julkisuuteen lähettämässään kannanotossa piiri toivoo, että hanke omasta maakunnallisesta yliopistosta saisi taakseen kaikki Satakunnassa toimivat puolueet.

Haaveet omasta yliopistosta heräsivät Satakunnassa syksyllä, kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) puhui mahdollisuudesta perustaa Suomeen uusi yliopisto. Satakunnan korkeakoulutusta pohtiva selvityshenkilö Kalervo Väänänen totesi kuitenkin maaliskuussa, että paras malli voisi olla Porissa sijaitsevan yliopistokeskuksen kehittäminen.

– Onko niin, että jäämme jo toisen kerran asemalle, kun juna meni? Näin ei saa tapahtua! Sen jälkeen, kun ministeri Saarikko lausui uuden yliopiston tarpeen, sitä ajatusta ei enää saa toppuuttelusta huolimatta vedettyä takaisin, Satakunnan keskustapiirin kannanotossa sanotaan.

Satakuntaan sijoittuva yliopisto olisi keskustapiirin mukaan hyvä ratkaisu nuorten poismuutosta ja alhaisesta koulutustasosta kärsivään maakuntaan.

– Tieteelle oma yliopisto on koti, jossa tutkia ja kehittää asioita ja ilmiöitä omista lähtökohdistaan. Samanlainen koti olisi oma yliopisto satakuntalaisille nuorille. Myös muualla asuva nuori voisi tulla tänne meille rakentamaan yhteistä huippututkimusta, kenties jäämäänkin.

Keskustapiiri korostaa myös yliopiston vaikutusta alueen elinvoimalle. Itsenäinen yliopisto olisi piirin kannanoton mukaan houkuttelevampi ratkaisu kuin muiden yliopistojen alaisuudessa toimiva yliopistokeskus.

– Sivistyksen ja koulutuksen mahdollisuuksien ohella oma yliopisto toisi myös vahvistuksen ja turvaa alueemme taloudelle. Alue, jolla on oma yliopisto, on muillakin tavoin menestyvä, kuten havaitsemme muualta Suomesta. Pelkkä yliopistokeskus, ansioistaan huolimatta, on aina emoyliopistojensa ja rahoittajiensa tahdon (ja rahojen) varassa, kannanotossa summataan.

Satakunnan keskustan vuosikokous järjestettiin koronaviruksen vuoksi etäyhteyksien avulla.