Keskustan Pakarinen elpymismiljardeista: Rahankäyttöä valvotaan tiukasti

Elpymispaketti

Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen kiistää väitteet, joiden mukaan 750 miljardin euron elpymispotista virtaisi rahaa Etelä-Euroopan pankeille.

– Jokainen jäsenvaltio on laatinut selkeän elpymissuunnitelman, jonka komissio hyväksyy. Rahankäytön kriteerit on määritelty hyvin tarkasti ja niiden käyttöä valvotaan. Jokaisella maalla on myös mahdollisuus pysäyttää yksittäisen maan rahanmaksu, jos epäselvyyksiä havaitaan, Pakarinen kirjoittaa Facebookissa.

Valtiovarainministerin EU-asioiden erityisavustaja tähdentää, että rahoituksen saaminen edellyttää jäsenvaltioilta sellaisia konkreettisia uudistuksia, jotka parantavat talouskasvun edellytyksiä.

– Panostukset esimerkiksi digitaalisaatioon ja vihreään kasvuun tulevat luomaan markkinoita myös suomalaisille yrityksille. Nyt on tärkeää, että hankkeet myös Suomessa saadaan käyntiin. Suomen kestävän kasvun ohjelma eli suunnitelma elpymisrahan käytöstä tullaan julkaisemaan toukokuun aikana ja sen valmisteluun on osallistunut niin maakunnat kuin elinkeinoelämä. 

Pakarinen kokee, että elpymisvälineen tiimoilta käyty tiukka keskustelu kielii tyytymättömyydestä unionia kohtaan.

– Tyytymättömyys on ikään kuin patoutunut varmasti monesta asiasta ja purkautui osana elpymisvälinekeskustelua. Elpymisväline yksittäisenä päätöksenä tässä poikkeuksellisessa kriisissä oli perusteltu päätös. Ei helppo, mutta perusteltu.

Keskustajohtaja näkee, että nyt pitäisi puhua suurista periaatteellisista kysymyksistä, kuten siitä, minkälaiseen unioniin suomalaiset haluavat kuulua.

Euroopan unionista kaivataan nyt perustavanlaatuista keskustelua. Eduskunta hyväksyi tänään Euroopan unionin ns omat…

Julkaissut Riikka Pakarinen Tiistaina 18. toukokuuta 2021