Keskustan Lohi: Sanomalehtien jakelu turvattava joka päivä

Posti

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi vaatii sanomalehtien jakelun turvaamista myös tulevaisuudessa. Hän ihmettelee Postin jakelun hitautta.

Lohi peräänkuuluttaa luovan ratkaisun aikaansaamista syksyn aikana. Samalla ratkaisu voi hänen mielestään tarkoittaa osoitteellisen kirjepostin jakelun velvoitteiden höllentämistä.

– Lain mukaan Postin yleispalveluvelvoite koskee vain kirjepostia – ei siis sanomalehteä, joka on kuitenkin monelle tärkein postilaatikkoon tuleva lähetys. Yleispalveluvelvoitteen ulottaminen sanomalehtiin on tässä taloustilanteessa mahdotonta, mutta lehtien jakelu kaikille suomalaisille joka päivä on turvattava tavalla tai toisella, Lohi sanoo.

– Lähtökohtaisesti jakelupäivistä ei pidä tinkiä, Lohi sanoo.

Hän kirjoitti julkisuudessa kesällä postin uudistamisesta ja sai paljon yhteydenottoja suomalaisilta.

Lohen mukaan paperisen, osoitteellisen kirjepostin määrä vähenee koko ajan tuntuvasti. Digitalisoitumisen myötä moni lukee sanomalehtiä tabletilla ja älypuhelimella, mutta eivät läheskään kaikki.

– Alan maailmanlaajuiseen murrokseen on hankala vaikuttaa, mutta sanomalehtien jakelu voidaan varmistaa. Samalla Postin on uudistuttava ja parannettava palveluaan.

Lohi huomauttaa, että Postin hinnoittelu on pakottanut monen lehtiyhtiön perustamaan omia tai yhteisiä jakeluyhtiöitä. Seurauksena on ollut se, että samalla postilaatikolle käy kaupunkialueilla jopa kolme eri toimijaa päivittäin. Kokonaistaloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä, Lohi sanoo.

Hän pitää käsittämättömänä Postin toimintaa ja hitautta.

– Olemassa olevista velvoitteista on pidettävä kiinni. Selitykset eivät ole olleet vakuuttavia, Lohi sanoo.