Keskustan Lohi esittää hallitukselle uutta toimintamallia – kiittää rajoitusten lieventämisestä

Lohi lisäisi aukiolotunteja tuntuvasti, MaRa tekemässä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle
Koronatoimet

Eduskunnan sosiaali- ja terveysavaliokuntaa johtava Markus Lohi katsoo hallituksen edenneen oikeaan suuntaan eilisissä koronapäätöksissään.

– Nyt pitäisi kuitenkin nopeasti tarkastella uudestaan, onko tarvetta erityisesti ruokaravintoloiden aikojen vapauttamiselle, keskustan varapuheenjohtajanakin toimiva Lohi sanoo Suomenmaalle.

Hallitus päätti eilen torstaina tietyistä lievennyksistä nykyisiin koronarajoituksiin. Ruokaravintoloiden aukiolorajoituksia helpotetaan kolmella tunnilla, eli ne saavat olla tulevasta tiistaista lähtien auki yhdeksään. Alkoholin anniskelu päättyy kahdeksalta.

Sen sijaan koronapassilla ei edelleenkään voi kiertää rajoituksia, eivätkä anniskelupainotteiset ravitsemusliikkeet vieläkään voi olla auki kuutta pidempään, anniskelun päättyessä jo viideltä.

Lohi toivoo, että hallitus tarkastelisi koronatoimia jatkossa entistä järjestelmällisemmin.

– Viikoittain pitäisi minusta olla hallituksella tarkastelupiste, jossa katsottaisiin, mitä esimerkiksi ulkomailla on tapahtunut.

Keskustalainen ei ole erityisen huolissaan omikron-virusmuunnoksen vaikutuksista nykytilanteessa.

– Mitenkään eritoten ruokaravintoloista ei ole suoraa yhteyttä omikronin leviämiseen. Näyttää, että se leviää kaikissa inhimillisissä kontakteissa varsin helposti, ja myös rokotetut levittävät sitä. Pääosin se menee lievänä läpi. Siksi tässä pystytään mielestäni kyllä hyvin etenemään.

Lohi korostaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntemusta.

– THL:kin sanoi lausunnossaan, että ruokaravintolat voitaisiin pitää auki kello 24:ään. Heillä kuitenkin on epidemiologian ja lääketieteen asiantuntemusta enemmän, ja minusta tuon tyyppiset päätökset kannattaisi nopeasti tehdä.

Uusia päätöksiä on kritisoitu myös erittäin vahvoin sanoin. Vaikka lieviä helpotuksia tuli, ovat rajoitukset monen mielestä edelleen liian tiukkoja.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on tekemässä kantelun rajoitusten jatkumisesta kireinä.

– Kahdella lisätunnilla ei olisi ollut minkäänlaista vaikutusta tautitilanteeseen, mutta niillä olisi ollut iso merkitys alan yrittäjille ja työntekijöille. On ikävää, että STM:n välinpitämätön linja yrittäjien, työntekijöiden ja heidän perheidensä toimeentulosta jyrää valtioneuvostossa, niin kuin se on tehnyt koko pandemian ajan, järjestö harmittelee kannanotossaan.

– MaRa tekee ruokaravintoloiden kireiden rajoitusten jatkumisesta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma ihmettelee erästä kaksoisstandardia Twitter-tilillään.

– Ravintoloita koskevia rajoituksia jatketaan, vaikka tässä vaiheessa niille on vaikea keksiä enää muita kuin näitä kulttuurisia merkityksiä. Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla koronapositiivisia on ohjeistettu menemään töihin. Tällainen nakertaa koronapolitiikan legitimiteettiä.

Ravintolayrittäjä Henri Alen viittaa rajoituksista kärsivän alansa puolesta jonkinlaiseen pakkovaltaan.

– Tänään tuli todettua yksi asia. Sosialismi elää vahvana Suomessa. Onnittelut siihen pyrkineille.

Juttuun lisätty MaRan, Vuorelman ja Alenin kritiikki klo. 13.10.