HS: THL ei enää kannata korona­passia eikä sen muuttamista rokote­passiksi

Koronapassi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineeksi. THL ei myöskään pidä koronapassin muuttamista pelkäksi rokotepassiksi ”kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona”, kertoo Helsingin Sanomat.

THL katsoo sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa, että rokottamattomien sulkeminen palveluiden ulkopuolelle voisi lisätä polarisaatiota ja lisätä rokotevastaisuutta.

– Koska rokotuksilla ei nykytiedon perusteella voida merkittävästi estää omikronmuunnoksen tartuntoja vaan ainoastaan vakavaa tautia, soveltamismalli on vanhentunut, koska se altistaa rokottamattomat vakavan taudin vaaralle, THL sanoo sosiaali- ja terveysministeriölle torstaina antamassaan lausunnossa.

Jos koronapassi rajattaisiin vain rokotettuihin tai taudin jo sairastaneisiin, eli se muutettaisiin niin sanotuksi rokotepassiksi, sen käyttö olisi THL:n mukaan ”ehkä lääketieteellisesti perusteltua”. Ratkaisussa olisi kuitenkin laitoksen mielestä muita vakavia ongelmia.

– THL ei pidä tätä kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona, sillä se sulkisi rokottamattomat täysin palveluiden ulkopuolelle ja voisi vaikuttaa merkittävästi ja pysyvästi yleiseen rokotusmyönteisyyteen Suomessa. Tämä olisi vakava haittavaikutus, jonka pitkäaikaiset vaikutukset olisivat merkittäviä, laitos perustelee.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.

Tervahauta sanoo Helsingin Sanomille, että hän ymmärtää esimerkiksi elinkeinoelämän toiveen passin nopeasta käyttöönotosta. Koronapassi toimi tarkoituksenmukaisesti syksyllä, mutta omikronvariantti on hänen mukaansa pudottanut siltä pohjan.

– Rokotepassi taas voisi THL:n mukaan lisätä kriittisyyttä myös muita rokotteita kuin koronarokotteita kohtaan. Juuri se olisi erittäin haitallista kansanterveydelle, Tervahauta sanoo laitoksen asiantuntijoiden arvioineen.