Keskustan Kulmuni ja Mehtälä: Perussuomalaiset vähät välittävät turpeesta tai biokaasusta
Eduskunta äänesti tiistaina kahdesta talousvaliokunnan mietinnöstä, jotka vaikuttavat turpeen käyttöön sekä biokaasun tuottamiseen. Keskustan talousvaliokunnan jäsenet Katri Kulmuni ja Timo Mehtälä ovat päätöksistä harmistuneita. Erityisesti he kritisoivat hallitusohjelman kirjausten ja nyt tehtävien päätösten välistä ristiriitaa.
– Jäimme ihmettelemään erityisesti perussuomalaisten haluttomuutta turpeen käytön ja biokaasun tuotannon edistämiseksi. Hallitus lupasi myös olla nostamatta viljelijöiden arjen kustannuksia. Nyt vähät välitettiin näistä lupauksista, keskustaedustajat sanovat tiedotteessa.
Päästökauppalakia koskevassa mietinnössä hallitus esitti muutosta pienten, alle 20 megawatin lämpölaitosten tehonlaskentaan. Nykyinen tehonlaskenta perustuu kattiloiden nimellistehoon, mutta hallituksen esityksessä kattiloiden kokonaistehoon.
Mehtälän mukaan muutos on haitaksi lämpövoimaloille.
– Joukko pienempiä lämpölaitoksia siirtyy tämän muutoksen seurauksena päästökaupan piiriin, ja moni niistä käyttää polttoaineenaan turvetta. Turpeesta maksettava päästökauppamaksu nostaa lämpölaitoksella energian hintaa noin 33 eurolla per megawattitunti, mikä tekee turpeen käytön mahdottomaksi.
Keskusta esitti, että hallitus käynnistää viipymättä EU:n komission kanssa neuvottelut siitä, miten 20 MW:n laskentatapaa pitää tulkita ja pitää asiassa suomalaisten energiayritysten puolta.
Kulmunin mukaan tavoitteena pitää olla, että Suomi voisi jatkossakin käyttää samaa laskentatapaa, jota on käytetty koko päästökaupan ajan.
– Lisäksi esitimme, että siirtymäaika pienillä lämpölaitoksilla olisi vuoteen 2030 saakka. Nämä eivät hallitukselle kelvanneet ja pahimmillaan tämä voi johtaa energian kallistumiseen näiden lämpölaitosten alueella.
Toisena äänestettävänä asiana oli talousvaliokunnan mietintö pienten, alle kahden megawatin kokoisten biokaasulaitosten todentamisvelvoitteesta. Viime vuonna päätetty sähköverolaki edellyttää, että verohelpotuksen saadakseen maatilakokoisten biokaasulaitosten täytyy todentaa käytetyn raaka-aineen olevan jätepohjaista.
Mehtälän mielestä tällainen todentamisvelvoite on tarpeeton.
– Biokaasulaitosten raaka-aine määritellään jo ympäristöluvassa. Myös maatalouden tukijärjestelmä edellyttää tarkkaa kirjanpitoa käytetystä raaka-aineesta. Jatkossa maatilat joutuvat maksamaan 20-kertaisen veron, jos eivät tee todentamista. Tämä on järjetöntä, Mehtälä sanoo.