Keskustan Kulmuni iloitsee Metsä Groupin päätöksestä: "Valtion vauhditettava myös Kemin biotehdashankketta satojen miljoonien infrapaketilla"

Biotuoteteollisuus

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni iloitsee Metsä Group ilmoituksesta, jonka mukaan metsäjätti suunnittelee Kemiin nykyisen tehtaan korvaajaksi kokonaan uutta laitosta. 

– Investointi-ilmoitus on erittäin merkittävä koko Suomelle, mutta erityisesti Lapille ja Kemin seudulle. Suomalainen teollisuus on osa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua ja Kemin miljardi-investointi on tästä erinomainen esimerkki, Kulmuni toteaa tiedotteessaan. 

Kemin tehdas tulee olemaan metsäteollisuushistorian suurin investointi Suomeen koskaan.

Hinta-arvio nousee jopa 1,5 miljardiin euroon ja kokonaisuudessaan korjuuketjuun tulisi Kemin seudulle jopa 1500 uutta työpaikkaa.

Kemin tehtaan tuotanto on tarkoitus yli kaksin kertaistaa nykyisestä 620 000 tonnista 1,5 miljoonaan tonniin sellua ja muita biotuotteita. 

Kulmuni muistuttaa, että muutama vuosi takaperin Metsä Groupin investoima Äänekosken biotuotetehdas sai valtiolta tiestön ja raiteiden parantamiseen kokonaisuudessa lähemmäs parin sadan miljoonan euron investointipaketin. 

– Metsä Groupin ilmoitus laukaisee myös välittömän merkittävän väylien investointipaketin tarpeen valtion puolelta Kemin seudulle.

Lappilaisedustajan mielestä valtion panostusten on oltava sadoissa miljoonissa euroissa.

– Siitä on syvättävä niin Ajoksen satama, sähköistettävä raiteita kuin vahvistettava tiestöä siten, että puuvirta saadaan tehtaalle turvallisesti. Vaaralliset Simon risteykset ovat tässä varmasti ensimmäisiä korjattavia pullonkauloja sataman syväyksen rinnalla, Kulmuni luettelee. 

Metsä Groupin on tarkoitus tehdä investointipäätös lopulta kesällä 2020.