Keskustan Kosonen ja Kärnä esittävät lapsiperheille perustuloa – ”Kotihoidontuki voitaisiin laittaa kokeilun ajaksi jäihin”

Perhepolitiikka

Keskustan kansanedustajat Hanna Kosonen ja Mikko Kärnä esittävät kokeilua, jossa alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille osoitettaisiin perustulo.

Sen tasoksi kansanedustajat hahmottelevat 560 euroa kuukaudessa, eli 1120 euroa perhettä kohden. Yksinhuoltajalle perheen perustulo, 1120 euroa, maksettaisiin kokonaisuudessaan. 

– Perheiden perustulokokeilulla loisimme lapsiperheille aitoja joustoja sekä uusia mahdollisuuksia perhevapaiden joustavaan käyttöön. Perustulo mahdollistaisi töiden tekemisen ilman pelkoa etuuksien menettämisestä, ja nykymuotoinen kotihoidontuki voitaisiin laittaa kokeilun ajaksi jäihin, kansanedustajat sanovat tiedotteessaan.

Kansanedustajien mukaan pienten lasten vanhemmat tekevät Ruotsissa huomattavasti enemmän osa-aikatyötä kuin Suomessa.

– Ruotsissa yli 40 prosenttia äideistä tekee osa-aikatyötä vielä silloinkin, kun lapsi on 3–6-vuotias. Vastaava osuus on Suomessa vain 16 prosenttia. Osa-aikatyö on myös monin verroin yleisempää ruotsalaisille isille kuin suomalaisille.

– Osa-aikatyöhön kannustaminen lisäisi kokonaisuutena työmarkkinoiden joustavuutta, parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla sekä takaisi samalla lapsille oikeuden hyvään lapsuuteen vanhempien ollessa enemmän läsnä lasten arjessa. Suomessa työnantajat on myös kannustettava mukaan osa-aikatyön tarjoamiseen.