Keskustan Katainen lataa: Kunnianhimoinen EU:n akkuasetus on Suomen etu

Talous

EU:n akkuasetus tulee uudistamaan akkualaa isosti kertaheitolla, Elsi Katainen luottaa.

Keskustalainen europarlamentaarikko kiittää sitä, että asetus kasvattaa huomiota akkujen ja paristojen koko elinkaareen, ei pelkästään loppupäähän eli kierrätykseen ja jätehuoltoon kuten tähän asti.

Katainen uskoo, että vastuulliseen suomalaiseen akkuteollisuuteen latautuu nyt uusia mahdollisuuksia.

– Olemme akkujen kierrätyksessä ja valmistuksessa maailman parhaimmistoa. Meiltä löytyy myös akkujen valmistukseen tarvittavat kriittiset raaka-aineet koboltista litiumiin ja kestävä kaivostoiminta.

Uuden EU-lainsäädännön myötä säätelyn piiriin saatetaan akun koko elinkaari aina raaka-aineiden louhinnasta akkujen valmistukseen, kierrätykseen ja myös uusiokäyttöön.

– Luvassa on uusia vaatimuksia akkujen hiilijalanjäljelle, materiaalien vastuulliselle hankinnalle ja arvokkaiden metallien kierrättämiselle ja uudelleenkäytölle, Katainen selventää.

Katainen järjesti aiheesta webinaarin, johon osallistuivat keskeiset Suomen akkualan sidosryhmät. Mukana oli myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), joka totesi tilaisuudessa, että Suomen tuore akkustrategia ja EU:n komission ehdotus EU:n akkuasetuksen uusiminen pelaavat hyvin yhteen.

– Suomi on Euroopan kärjessä rakentamassa kestävää akkuteollisuutta, joka vauhdittaa talouskasvua ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista, Lintilä arvioi.