Keskustan juristikansanedustaja perussuomalaisille: Perustuslain muuttaminen veisi vaaralliselle tielle
Keskustan juristikansanedustaja Markus Lohi ei ymmärrä perussuomalaisten kansanedustajien heittoja perustuslaista.
Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) kirjoitti Twitterissä , että perustuslakia pitää päivittää, koska siitä on tullut este.
Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) totesi puolestaan Aamulehdessä , että perustuslakia pitää muuttaa ja että perusoikeudet ovat vanhentuneet. Esimerkiksi riittävää toimeentuloa ei pitäisi Huhtasaaren mielestä jatkossa taata enää kaikille.
– Olen jyrkästi eri mieltä. Olisimme vaarallisella tiellä, jossa poliittisilla päätöksillä alettaisiin asettamaan ihmisiä eriarvoiseen asemaan henkilön alkuperän, etnisen taustan, uskonnon tai muun epäasiallisen erottelusyyn perusteella, Lohi sanoo.
Perustuslaista ja lakiesitysten perustuslaillisista ongelmista on keskusteltu runsaasti viime päivinä, kun Helsingin Sanomat julkaisi oikeuskansleri Jaakko Jonkan haastattelun.
Lohi istuu eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Hän muistuttaa, että Jonkan esiin nostamat epäkohdat eivät ole uusia.
– Omien havaintojeni mukaan mitään dramaattista muutosta esimerkiksi viime vaalikauteen ei ole tapahtunut.
Lohen mukaan Juha Sipilän hallitukselta on tullut muutama yksittäinen lakiesitys, joka on törmännyt ongelmiin perustuslain kanssa.
– Pari niistä olisi voitu kyllä huomata ongelmalliseksi huolellisemmalla valmistelulla, Lohi sanoo.
– Mutta olisiko systeemi silloinkaan optimaalinen, jos kaikki hallituksen esitykset menisivät automaattisesti läpi perustuslakivaliokunnan seulasta, hän jatkaa.
Viime vaalikaudella törmäyksen perustuslain kanssa kokivat suuret hankkeet, kuten sote-uudistus.
Lohen mielestä tapaus todisti perustuslakivaliokunnan toimivuuden.
– Sote-uudistuksen kaatuminen perustuslakivaliokunnassa osoitti, että meidän systeemi toimii ja perustuslakivaliokuntaa pystyy irrottautumaan sekä puoluepolitikoinnista että hallitus–oppositio-asetelmasta.
Hän ei lämpene ulkoministeri Timo Soinin (ps.) esitykselle, jonka mukaan Suomeen pitäisi perustaa perustuslakituomioistuin.
Jos maassa toimisi perustuslakituomioistuin, päätösten perustuslaillisuutta tarkasteltaisiin jälkikäteen. Ei ennakkoon, kuten perustuslakivaliokunnassa.
– Kuvitelkaa tilanne, että sote-uudistus olisi hyväksytty eduskunnassa ja astunut voimaan ja vasta myöhemmin todettu perustuslainvastaiseksi perustuslakituomioistuimessa. Edessä olisi ollut sekä kaaos kuntakentällä että poliittinen kriisi, Lohi hahmottelee.
Sote-uudistuksen kaatuminen perustuslakivaliokunnassa osoitti, että meidän systeemi toimii.
Markus Lohi
Lappilaisedustaja ei ole katsonut hyvällä, että perustuslailla tehdään politiikkaa. Lohen mielestä muun muassa vihreiden, SDP:n ja RKP:n riveistä käytetyt puheenvuorot ovat olleet populistisia.
– Ne antavat valitettavasti kuvan, ettei itse asia olekaan niin tärkeä, kunhan saadaan syy haukkua hallitusta.
– Minulle itselleni oikeusvaltion ja sen periaatteiden noudattaminen on niin tärkeää, etten halua uhrata sitä populismin alttarille, Lohi lisää.