Keskustan Juha Pylväs odottaa tekoja sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi – “Ei voi olla niin, että viime kädessä perheet maksavat verkkoyhtiöiden ahneuden“

Sähkön siirtohinnat

Keskustan kansanedustaja Juha Pylväs odottaa hallitukselta tekoja sähkön siirtohintojen korotuspaineiden helpottamiseksi.

Sähköä ihmisille toimittavilla verkkoyhtiöillä on Suomessa alueellinen monopoli. Verkkoyhtiön osalta ihmisillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa verkkoyhtiön lasku.

Yksi keino voisi Pylvään mukaan olla toimitusvarmuusvaatimusten aikataulun pidentäminen.

– Tarvitsemme myös kohtuullisuutta ja malttia säävarmojen verkkojen asentamisen osalta. Verkkoyhtiöiden on panostettava myös omaan kustannustehokkuuteensa ja hallituksen on löydettävä välineet, kuinka tässä onnistutaan, hän toteaa tiedotteessaan.

Pylväs ehdottaa esimerkiksi yli-investointeihin puuttumista.

– Ei voi olla niin, että viime kädessä perheet maksavat verkkoyhtiöiden ahneuden. Keskustalle kyse on oikeudenmukaisuudesta. Suurten keskusten ulkopuolella asuvat ihmiset kärsivät kaikkein eniten kurittomasta siirtohintapolitiikasta, Pylväs linjaa.

Hallitus on parhaillaan viimeistelemässä omaa sähkönsiirron hintoja koskevaa hallituksen esitystä, joka on tarkoitus tuoda loppuvuoden aikana eduskuntaan.

Juha Pylväs kannustaa verkkoyhtiöitä myös entistä laajempaan yhteistyöhön oman alueensa sisällä.

Parhaillaan käydään keskustelua esimerkiksi kotitalouksien valokuituyhteyksien parantamisesta.

– Keskusta on esittänyt, että osana EU:n kestävän kasvun pakettia digitalisaatiota vahvistetaan. Kannustan verkkoyhtiöitä ja alueellisia puhelinoperaattoreita pohtimaan, olisiko tästä mahdollista saada myös kotitalouksille näkyvää kustannussäästöä, Pylväs toteaa.

Säävarman sähköverkon rakentamisen yhteydessä rakennettaisiin Pylvään mukaan myös valokuituverkkoja.

– Meillä on Suomessa tästä jo esimerkiksi Etelä-Savon maakunnan osalta ainutlaatuisia esimerkkejä toimivasta yhteistyöstä, hän muistuttaa.

Kommentit (2)

 • Lukija26

  Keskustapuoleen on se tehtävä yhdessä neuvotellen .mitä pikimmin ”sähkön siirohintojen kohtuullistaminen ” ! On aiheuttanut eritoten maalla asuville ihmisille ylimääräistä taakkaa ,muiden syrjäseutujen ihmisten elinolojensa parantamiseksi ,joita hankaloittavat mm. sivuteiden huono kunto ja kevyen liikenteen kulkureittien puuttuminen ,ihmisten päivittäisten työ – ja asioimismatkojen turvallisten matkojen osalla .

  Seppo Kotaniemi
  Keski-Suomi ,Äänekoski .

 • Tervola44

  Energiamarkkinavirastolle tulee palauttaa valvontavaltuudet vuosien 2007-2012 tasolle. Silloin oli vuosittaiset liikevoiton tavoitteet. Esim.vuonna 2012 Energiamarkkinavirasto määräsi, että yhtiön liikevoitto ei saa olla suurempi kuin 5,6 %. Voiton ylittämisestä uhkasi sakko. Silloin pidettiin linjat kunnossa ja suunniteltiin toiminta liikevoiton raameihin.
  Fortumin myydessä verkot ulkomaalaisomisteiselle Carunalle 2014, muutettiin Sähkömarkkinalaki, mikä salli ylisuurien voittojen keräämisen omistajille. Valvonta muutettiin neljän vuoden jaksoksi. Nyt oli tarkoitus muuttaa 8 vuoden jaksoksi. Voittojen suuruutta lisäsi investointien suuruus. Tästä on aiheutunut, että kallista ,tarpeetonta maakaapelointia on tehty myös haja-asutusalueille.
  Ihmiset ja perheet ovat kalliisti maksaneet Kokoomuslaisten PM Jyrki Kataisen ja TEM Jan Vapaavuoren sekä Omistajaohjausksesta vastaavan min. Pekka Haaviston(vihr) ratkaisuista 2014. Silloin em.ministerit vakuuttivat oppositiossa olevalle Keskustalle ja eduskunnalle, ettei ole Fortumin myynnissä pelkoa hintojen nousuille. Kun vielä valvonta löysättiin, on monopoliverkkoyhtiöt ryöstäneet ihmisten varoja optioihinsa.
  Sähkömarkkinalaki palautettava alkuperäiseen, vuosien 2007-2014 muotoon, jossa Energiamarkkinavirastolla on oikeus asettaa vuosittaiset tavoitteet monopolitoiminnan liikevoitoille.
  Pylvään mainitsemilla verkkoyhtiöiden yhteistyöllä ja digisaation kehittämisellä saavutetaan säästöjä.
  Vapaa markkinatalous ei sovellu monopoliyhtiöihin.
  Keskustan on huolehdittava ihmisten hyvinvoinnista koko Suomessa.

  Timo Heikkilä
  Oulu

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen