Keskustan Honkonen kuittaa kokoomuksen raivon maastapoistumisverosta: "Kuten Alkio totesi, kannatamme elinkeinon vapautta, emme keinottelun vapautta"

Maastapoistumisvero

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen ei sulata kokoomuksen raivostumista valmisteilla olevaan maastapoistumisveroon.

Honkonen muistuttaa facebook-päivityksessään, että jatkossa myös ”palmun alle” muuttavat suomalaiset maksaisivat Suomessa asumisen aikana kertyneistä sijoitusvoitosta verot Suomeen.

– Mielestäni ei ole aivan oikeudenmukaista, että muiden suomalaisten kiltisti maksamat verot voi välttää siirtämällä kirjat ulkomaille ennen sijoitusten realisointia. Kokoomuslaiset ovat raivostuneet asiasta. Petteri Orpo antoi heti vaalilupauksen, että kokoomus kaataa veron valtaan päästessään, Honkonen kirjoittaa.

Poliittisen ristiriidan taustalla ovat Honkosen mukaan erot paitsi kannattajakunnassa, myös ideologiassa.

– Kuten keskustan entinen puheenjohtaja Juha Sipilä on sanonut, verot pitää maksaa sinne missä tulos syntyy. Tai kuten keskustan perustaja Santeri Alkio totesi, kannatamme elinkeinon vapautta, emme keinottelun vapautta. Keskellä asiat on totuttu näkemään eri tavalla kuin oikealla.

Varapuheenjohtaja Honkonen korostaa, että ei ole tietenkään epäolennaista, miten muutoksen yksityiskohdat tehdään.

– Sisältö tarkentuu valmistelussa. Esimerkiksi veroa ei välttämättä perittäisi muuton hetkellä, vaan vasta kun omaisuutta realisoidaan. Valmistelun pitää olla huolellista, pelisääntöjen selkeitä sekä kohtuullisia.

Keskustelussa on myös Petri Honkosen mukaan myös muistettava, että valtaosa vauraista ihmisistä maksaa veronsa tunnollisesti ja täysimääräisesti Suomeen.

– Sosialismiksi muutosta haukkuvien kannattaisi huomata, että vastaava sääntely on käytössä muun muassa Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Itävallassa ja Ranskassa. Suomikaan ei näistä maista mallia ottamalla muutu Kuubaksi, hän huomauttaa.

Arvonnousuvero tukkii verotuksen aukkojaKun myyn sijoitukseni, maksan voitosta veroa. Tämä sääntö on hyvä, mutta ei…

Julkaissut Petri Honkonen Tiistaina 14. syyskuuta 2021