Keskustan Honkonen huolissaan: "Poliittis-yhteiskunnallista elämää seuratessa alkaa mennä hämmästyksen sormi kummastuksen suuhun"

Politiikka

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen on huolissaan Suomen selviytymisestä ja siitä, ymmärretäänkö asioiden vakavuus kaikkien kansalaisten keskuudessa.

– Suomen poliittis-yhteiskunnallista elämää seuratessa alkaa mennä hämmästyksen sormi kummastuksen suuhun. Isoin osa keskustelijoista ei syystä tai toisesta joko näytä ymmärtävän tai haluavan ymmärtää, miten vakavassa jamassa Suomen asiat ovat, muistuttaa Honkonen tiedotteessaan.

Honkosen mukaan maassa jyllää uusien virusmuunnosten myötä yhä arvaamattomampi kulkutauti, jonka hallinnassa pitämisen ja nujertamisen pitäisi olla kaikkein tärkeintä.

– Kansa tai ainakin sen enemmistö kyllä tekee osansa. Tekevätkö päättäjät, laajasti ymmärrettynä. Vähintä, mitä rajoitusten kanssa arjessaan kärvistelevillä tai toimeentulostaan huolissaan olevilla ihmisillä on oikeus odottaa on, että toimitaan johdonmukaisesti ja viestitään yhdenmukaisesti. Onko nyt näin, hän esittää kysymyksen.

Petri Honkonen muistuttaa, että talous-, työttömyys- ja velkaongelmien varjoissa kytee jo kauaskantoisin vaara eli kansan kahtiajakautuminen. 

– Köyhyyden, eriarvoisuuden, osattomuuden ja alueellisenkin kahtiajakautumisen vaara. Sen päästäminen täyteen roihuun olisi tälle maalle lopun alkua.

Keskisuomalaisedustajan mukaan Suomella on edessään on matokuuri, jonka kovuus riippuu vain ja ainoastaan yhdestä asiasta: työpaikoista.

– Mitä enemmän työpaikkoja, sitä vähemmän epäoikeudenmukaisia leikkauksia ja veronkorotuksia. Se ei tämän monimutkaisempaa ole, tai ei ainakaan pitäisi olla. Metsä Groupin jätti-investointi osoittaa mahdollisuudet työpaikkoihin: kotimaiset luonnonvarat, niiden kestävä käyttö ja huippuosaaminen, hän luettelee.

Viimeisiä hetkiä eletään Honkosen mukaan myös suomalaisen työelämän ja -markkinoiden uudistamisessa.

– Kysymys kuuluu jatkuuko neliraajajarrutus. Väistämätön muutos voidaan tehdä joko hallitusti yhdessä – tai hallitsemattomasti, kovenevan kansainvälisen kilpailun ja edessä olevan maailmantalouden uusjaon pakottamana. Kumpaa halutaan, edustaja kysyy.

Honkonen korostaa, että reseptinä Suomelle ei ole enempää eikä vähempää kuin selviytymissuunnitelma, tai oikeammin selviytymissopimus.

– Hallituksen pitää lyödä alkutahdit puolivälin krouvissaan, mutta viisautta olisi kiireellä hakea tähän savottojen savottaan tukea eduskunnasta ja laajemminkin.

– Toivoa on, mutta onko sopimis, yhteistyö- ja ennen muuta päätöksenteko- ja uudistamiskykyä? Höpöhöpö-politiikan aika on ohi, varapuheenjohtaja Honkonen muistuttaa.