Keskustan ex-varapuheenjohtaja vertaa Väyrysen toimintaa Trumpiin ja Putiniin – "kansalliskonservatiivista sekoilua"

Keskusta

Paavo Väyrysen vallankumous -narratiivi on osa kansalliskonservatiivista sekoilua, jolla politiikan perusasioista vieraantuneet yritetään saada salaliittoihin uskoviksi, sanoo keskustan ex-varapuheenjohtaja Timo Kaunisto.

Kaunisto ihmettelee Väyrysen edelleen jatkuvaa valitusta siitä, että liberaalit valtasivat keskustan puoluekokouksessa vuonna 2010. Kaunisto oli tuolloin yksi puoluejohtoon valituista.

– Tarjolla oli kyllä muitakin ehdokkaita ja hieman erilaisia näkemyksiä. Tuollaisen sakin äänivaltaiset tuhannet keskustalaiset edustajat sitten menivät valitsemaan. Paavon mielestä olitte vallankaappauksen osapuolena, Kaunisto kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Kaunisto kertoo olevansa liberaali vain perusarvoiltaan – niin kuin oli Santeri Alkiokin

Kauniston mukaan Väyrysen vallankaappauspuhe onkin suoraa sukua sukua Donald Trumpin väitteelle varastetuista vaaleista tai Vladimir Putinin johtoajatukselle Venäjää uhkaavasta lännen liberaalidemokratiasta. 

Kaunisto antaa Väyryselle tunnustusta siitä, että hän on hyvä haistelemaan yhteiskunnallisen ajattelun pohjavirtauksia.

– Eri puolueiden sisälle on tosiaan kasautunut kristillis–moralistiseen verhoon pukeutunutta synkähköä nationalismia. Minkä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit aloittivat, sitä kokoomuksessa ja keskustassakin ajatellaan laajentaa. Nämä katsannot vaihtelevat pehmeästä taskuliinafasismista rehentelevän venäläismieliseen orbanismiin.

– Tosin voi kysyä, onko maltilliseen keskilinjaan tottunut Suomi näistä erityisen innostunut. Paavollakin on ollut pari puolueviritelmää asian tiimoilla, mutta ei sanottavaa vaalimenestystä, Kaunisto kirjoittaa.