Keskustan EU-työryhmää vetävä Riikka Pakarinen: Politiikan käytöstavat muuttuvat Bidenin valinnan myötä, ja se vaikuttaa myös maailmanpolitiikkaan

Politiikka

Keskustan EU-työryhmä kuuli perjantaina lähetystöneuvos Jani Raappanaa Yhdysvaltojen vaaleista ja vallanvaihdosta.

Työryhmä kävi aktiivista keskustelua ja linjasi tavoitteita transattlanttisten suhteiden kehittämiseksi, Keskustalaisempi Eurooppa -työryhmää vetävä puolueen varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen kertoo.

– Keskustalle tärkeitä arvoja ovat yhtenäisyys ja demokratia. Siksi olemme tyytyväisiä siitä, että Yhdysvaltojen tuore presidentti Joe Biden on painottanut vahvasti tahtoaan lopettaa kahtiajakoisuuden ja vihan lietsomisen ja painottaa sen sijaan maltillisuutta, hän sanoo tiedotteessa.

Politiikan käytöstavat vaikuttavat suuresti yleisen ilmapiirin lisäksi myös maailmanpolitiikkaan, Pakarinen toteaa.

– Tältä osin Yhdysvaltojen uuden presidentin myötä tuleva muutos on merkityksellinen. On tärkeää, että huomioimme tämän myös suomalaisessa politiikassa ja olemme samassa seurassa mukana muuttamassa politiikan ilmapiiriä ja luomassa yhdessä eheämpää ja rakentavampaa yhteiskuntaa ja politiikan kulttuuria.

Pakarinen toteaa, että Bidenin aikakaudella Yhdysvaltojen ja EU:n suhteissa tulee varmasti tapahtumaan lähentymistä.

– Suuria politiikan muutoksia ei varmasti tapahdu hetkessä, mutta asenteillakin on vaikutuksensa ja siinä on valtaisa ero Trumpin kauteen.

– Toisaalta Eurooppa ja EU eivät saa myöskään jäädä tuleen makaamaan. Trumpin kausi osoitti, että Eurooppa tarvitsee lisää autonomisuutta niin kauppapolitiikassa kuin turvallisuuteenkin liittyvissä asioissa.

Pakarisen mukaan transattlanttisia suhteita pitää uskaltaa kehittää myös puhtaasti EU:n lähtökohdista.

– Keskustelu USA:n vaalien ympärillä on heijastellut tilannetta, jossa otamme asiat ja Yhdysvalloilta annettuna miettimättä enemmän puhtaita hyötyjä EU:n kannalta.