Keskustan Aittakumpu: Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään on historiallinen työvoitto – "löytyi hallituskokoonpano, joka saa korjausliikkeen aikaan"

Vanhuspalvelut

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Aittakumpu (kesk.) luonnehtii historialliseksi hallituksen sopua vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen nostamisesta.

– Asiasta on puhuttu vuosikymmeniä, mutta nyt löytyi hallituskokoonpano, joka saa korjausliikkeen aikaan. On paikallaan kiittää kaikkia, jotka ovat osallistuneet vanhustenhoidon tilasta käytyyn keskusteluun ja vaatineet muutosta.

Uusi 0,7 hoitajan mitoitus vanhusta kohti astuu sitovasti voimaan keväällä 2023. Hallitus antaa asiasta eduskunnalle lakiesityksen jo torstaina.

Aittakumpu korostaa, että vanhuksen ovat kunniakansalaisia, joista huolehtiminen on koko yhteiskunnan tehtävä.

– Meidän tulee kaikin tavoin varmistaa, että jokainen vanhus saa parhaan mahdollisen turvan ja huolenpidon. Tämän vuoksi tarvitsemme nyt sovitun hoitajamitoituksen, joka edellyttää seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohti.

Kansanedustaja kokee, että tuore päätös on näyttö siitä, että hallitus on toimintakykyinen. Hän muistuttaa, että vanhustenhoidon parantaminen oli yksi keskustan kynnyskysymyksistä hallitusneuvotteluissa.

– Edellytimme, että vanhustenhoidon epäkohtiin puututaan muun muassa tiukemmalla lainsäädännöllä ja riittävillä resursseilla. Nyt tämä toteutuu.