Keskustalle sote-valiokunnan puheenjohtajuus – SDP johtaa perustuslaki-, perussuomalaiset ulkoasiain- ja kokoomus puolustusvaliokuntaa

Keskusta johtaa lisäksi ympäristö- sekä maa- ja metsätalousvaliokuntien työskentelyä.
Valtiopäivät

Eduskuntaryhmät sopivat valiokuntien puheenjohtajista. Puheenjohtajuuksista riittää varmasti porinaa.

Esimerkiksi viime kaudella paljon esillä olleiden perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus tuli SDP:lle ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajuus keskustalle.

Keskusta johtaa sote-valiokunnan lisäksi ympäristö- sekä maa- ja metsätalousvaliokuntien työskentelyä.

Etukäteen paljon kiinnostusta herättäneestä tiedusteluvalvontavaliokunnasta valinnat siirrettiin sovittavaksi hallituksen muodostamisen jälkeen. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan tiedusteluvalvontavaliokunta jaetaan ”omassa korissa”.

– Käytännössä se jaetaan samalla periaatteella kuin nyt jaetut 16, eli suurimmasta lähtien. Käytännössä tulee tarkoittamaan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajuuden tulemista suurimmalle puolueelle, eli sosiaalidemokraateille, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan tämä on huomioitu muussa valiokuntajaossa tasapainoisella tavalla.

Suuren valiokunnan puheenjohtajuus menee vihreille, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajuus SDP:lle ja ulkoasiainvaliokunnan perussuomalaisille.

Perusuomalaisille tuli myös lakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan puheenjohtajuus.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajuuden sai kokoomus. Puolue johtaa myös talous- ja sivistysvaliokuntia.

– Sujuvasti neuvottelu ja jako meni. Siinä näkyivät myös eri puolueiden painotukset, Lindtman sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavio oli tyytyväinen perussuomalaisten saamiin valiokuntien puheenjohtajuuksiin.

– Onnen pienet kultajyväset osuivat sikäli meidän ylle, että tämä oli juuri se jako, mitä meidän ryhmä halusikin, Tavio sanoi.

Tiedusteluvalvontavaliokunta mukaan laskien SDP saisi kaikkiaan neljän valiokunnan puheenjohtajuudet. Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta kolmen ja vihreät kahden valiokunnan puheenjohtajuudet. Lisäksi RKP ja vasemmistoliitto saavat molemmat yhden valiokunnan puheenjohtajuuden.