Keskustalla käynnissä murskajaiset sydänmaillaan Pohjois-Pohjanmaalla – äänikuninkaaksi nousee Juha Sipilä

Aluevaalit

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella keskusta johtaa aluevaalien ääntenlaskua ylivoimaisesti, kun alueen äänistä on laskettu yli 90 prosenttia.

Keskusta on tähän mennessä imuroinut äänistä hieman alle 40 prosenttia. Kakkossijalla alueella on kokoomus 15,5 prosentin ääniosuudella ja kolmantena SDP vajaalla 12 prosentilla.

Neljännestä paikasta käyvät tiukkaa kisaa perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. Tällä hetkellä perussuomalaiset johtaa niukasti. Molempien puolueiden äänisaalis on runsaat 10 prosenttia.

Aluevaltuustopaikkoja on tämänhetkisen ääntenlaskennan perusteella menossa myös vihreille ja kristillisdemokraateille. Sekä Liike Nyt että Valta kuuluu kansalle ovat saamassa läpi yhden valtuutetun.

Alueen selkeäksi äänikuninkaaksi nousee entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hänen jälkeensä eniten ääniä ovat tähän mennessä keränneet niin ikään keskustaa edustavat entiset kansanedustajat Tapani Tölli ja Niilo Keränen sekä kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikoski.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen suurin kaupunki on Oulu. Alueeseen kuuluu myös runsaasti pieniä maalaispaikkakuntia.

Alueen aluevaltuustoon valitaan kaikkiaan 79 valtuutettua. Niistä keskustalle on menossa tämänhetkisen ääntenlaskennan perusteella 33 paikkaa. Kokoomus, RKP ja kristillisdemokraatit olivat alueella vaaliliitossa, mutta valtuustoon ei kuitenkaan ole nousemassa yhtään RKP:n edustajaa.