Keskustakonkarilta selkeä resepti jatkuvaan sote-tuskailuun: "On syytä kääntää katse Viroon"
Ex-ministeri ja pitkän linjan sote-ammattilainen Liisa Hyssälä (kesk.) tarjoaa oman reseptinsä hyvinvointialueilla menossa olevaan palvelujärjestelmien muokkaukseen, kun monista eri organisaatioista siirrytään harvempiin ja joka alue valittaa resurssien puutetta.
– Hyvinvointialueiden palvelujärjestelmiä kehitettäessä on syytä kääntää katse Viroon, hän neuvoo Suomenmaan blogissaan.
Hyssälän mielestä perhelääkärimallista, jota Viro on kehittänyt 2000-luvun taitteesta lähtien, on suomalaisilla paljon opittavaa.
– Virossa perhelääkäri on yksityinen yrittäjä, joka tekee sopimuksen sairausvakuutuskassan kanssa. Kassaa voisi verrata vaikkapa Suomen Kelaan. Jokainen perhelääkäri on vastuussa listansa potilaista, joita on 1200–2400.
– Perusterveydenhuollon sekä sosiaalipalvelujen integrointi on meneillään kuten Suomessakin, mutta Virossa perhelääkäri toimii myös osittaisena portinvartijana erikoissairaanhoitoon päin, Hyssälä kirjoittaa.
Ennaltaehkäisy ja hoito ovat Hyssälän mielestä tehokkaita digitaalisella alustalla, joka mahdollistaa reaaliaikaisen potilastietojen käytön.
– Datan saatavuus mahdollistaa tulosperusteisten rahoituskäytäntöjen soveltamisen eli taloudellisten kannustinten käytön ohjaamisessa.
Taloudelliset kannustimet näyttävät keskustakonkarin mukaan tehokkailta.
– Näinhän Suomessakin on. Lääkärit siirtyvät yksityiselle puolelle pitkälti taloudellisista syistä, tietysti toki myös työn sisällöstä johtuen, hän muistuttaa.
Hyssälä pohtii myös sitä, kuinka hyvinvointialueet voisivat soveltaa parhaat palat Viron mallista Suomeen.
– Ensiksi on erotettava järjestäjän ja tuottajan roolit. Viron mallissa käytetään taloudellisia kannustimia paljon, verrattuna Suomen käyttämiin keinoihin. Haluttu palvelumalli on määriteltävä, ettei investoida väärin, Liisa Hyssälä varoittaa.