Keskustaedustaja väläyttää Suomelle edustustoa Edinburghiin – "rauhanpalkinto velvoittaa"

Skotlanti

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä aikoo ehdottaa Skotlannin kutsumista Pohjoismaiden neuvoston tarkkailijajäseneksi.

Hän kertoo onnitelleensa itsenäisyysmielistä Skotlannin kansanpuolue SNP:tä vaalivoitosta Skotlannin parlamenttivaaleissa.

– Skotlannin kansa on selkeillä numeroilla osoittanut, että se haluaa äänestää itsenäisyydestään ja että se ei seiso brexitin takana. Skotlannin itsenäistyminen ja paluu EU:n jäseneksi tulee kuitenkin olemaan pitkä prosessi, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

– On tärkeää, että maalle tarjotaan kaikki mahdollisuudet edistää yhteistä politiikkaa sille myötämielisten valtioiden kanssa.

Kärnä toivoo, että Skotlanti hakee aktiivisesti jäsenyyttä myös arktisessa parlamentaarikkokonferenssissa sekä sen pysyvässä komiteassa.

Kansanedustajasta Suomen ja Skotlannin kahdenvälisiä suhteita tulisi syventää, sillä siitä olisi molemminpuolista taloudellista hyötyä.

– Suomen on myös pohdittava, kuinka se voisi aktiivisesti edistää Skotlannin itsenäistymistä. ETYK:n ja Martti Ahtisaaren rauhannobelin perintö velvoittaa meidät tähän. Ensimmäiseksi voisimme aloittaa neuvottelut Skotlannin kanssa edustuston perustamisesta Edinburghiin.  

Kärnä toimii Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenenä ja arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana.