Keskusta lisäbudjettikeskustelussa: Yksiniittiset leikkaukset eriarvoistaisivat suomalaisia

Lisäbudjetti

Taloutta tasapainottavista ratkaisuista on linjattava uskottavasti jo hallituksen syksyn budjettiriihessä, linjaa keskustan eduskuntaryhmä.

Keskustan ryhmäpuhuja Arto Pirttilahti huomautti eduskunnan lisäbudjettikeskustelussa, että yksiniittiset leikkaukset eriarvoistaisivat suomalaisia.

– Veronkorotukset puolestaan näivettäisivät Suomea. Nähtäväksi jää, voidaanko niiltä kokonaan välttyä.

Pirttilahti totesi, että keskustan mielestä politiikan päälinjan on kuitenkin oltava talouden kasvu ja uudet työpaikat sekä yhteiskunnan uudistaminen.

– Ihmisten perusturvasta on pidettävä huoli, kun nyt koituvaa laskua aletaan maksaa ja Suomea nostaa takaisin jaloilleen.

Pirttilahti muistutti, että valtion väliintulolla on koitettu estää Suomen talouden romahtaminen ja ennen muuta yritysten laajamittainen kaatuminen. Ilman tukitoimia tilanne olisi vielä monin verroin huonompi.

– Huolettaako tällainen velanotto? Tietenkin, kuten varmasti isoa osaa suomalaisista. Kiitos Sipilän hallituksen taloudenpidon, nyt kuitenkin pystytään rakentamaan siltaa pahan päivän yli.

Siksi lisäbudjetissa tuetaan pahimmin kärsineitä yrityksiä, laitetaan liikkeelle työllistäviä tie- ja muita väylähankkeita sekä luodaan edellytyksiä uusille investoinneille ja työpaikoille kautta Suomen, Pirttilahti summasi.

– Mahdollisuuksia on etenkin bio- ja kiertotaloudessa. Siksi ilmastorahastoa pääomitetaan, kuntia ja kotitalouksia kannustetaan luopumaan fossiilisista polttoaineista ja puurakentamista lisätään.

Pirttilahden mukaan väkevintä elvyttämistä tietenkin on, että Suomea ylipäätään avataan. Yrittäjien on päästävä yrittämään, lomautetuiksi tai työttömäksi joutuneiden takaisin töihin ja jokaisen suomalaisen elämään tavallisempaa arkea.

– Suomi kestää kyllä tämän väliaikaisen velkapiikin. Tilanne, jossa miljardi on uusi miljoona, ei kuitenkaan voi jatkua pitkään.

Pirttilahden mukaan keskusta on valmis kantamaan vastuuta.

– Suomi tarvitsee nyt vakautta ja toimintakykyisen hallituksen.