Keskipohjanmaa ja Kainuun Sanomat yrityskaupan myötä saman katon alle

Keski-Pohjanmaan KPK Yhtiöt ostaa Suomalainen Lehtipaino -konsernin osake-enemmistön.
Media

Kokkolalainen KPK Yhtiöt laajentaa toimintaansa Kainuuseen ja Lappiin. KPK on ostanut Suomalainen Lehtipaino -konsernin osake-enemmistön. Kajaanilainen perheyritys SLP julkaisee Kainuun Sanomia ja useita paikallislehtiä.

Muun muassa Keskipohjanmaata julkaiseva KPK Yhtiöt kasvaa kaupan myötä Suomen toiseksi suurimmaksi paikallismediataloksi. Kaupan jälkeen konsernilla on yhteensä 16 paikallislehteä, kahdeksan kaupunkilehteä, kaksi maakuntalehteä ja yksittäisiä matkailulehtiä. Liikevaihto on noin 45 miljoonaa euroa, ja konserni työllistää kaikkiaan noin 420 ihmistä.

Kauppa tulee voimaan maaliskuun alussa.

Toimintaan ei ole KPK Yhtiöiden toimitusjohtajan Mikko Luoman mukaan tulossa välittömiä muutoksia. Maantieteellistä päällekkäisyyttä yhtiöiden lehdillä ei ole, vaan yritysten toimialueet täydentävät toisiaan. Molemmilla yhtiöillä on julkaisu-, paino- ja jakelutoimintaa.

–  Suomalainen Lehtipaino oli meille sillä tavalla sopiva kumppani, että toiminnot ovat juuri samat kuin meillä. Ei tule sellaista jakojäännöstä, jolle ei löytyisi tilaa meidän organisaatiosta, Luoma sanoi STT:lle.

Kaikki julkaisut ovat Luoman mukaan vahvasti kiinnittyneitä paikalliseen lukijakuntaan ja elinkeinoelämään, joten yhdistämisiä ei ole suunnitteilla.

–  Kyllä se olisi lähinnä typeryyttä lähteä liian pienellä harkinnalla tekemään niihin mitään muutoksia, Luoma sanoi.

SLP:n Kajaanissa toimiva sanomalehtipaino on teknisesti hyvässä kunnossa, ja sillä on vakiintunut asiakaskuntansa, Luoma totesi. SLP on myös laajentanut jakelutoimintaansa viime vuosina. Sekä KPK että SLP ovat Jakeluyhtiö Suomen osakkaita.

SLP:n pääomistaja Tenna Talvi-Pietarila arvioi, että KPK Yhtiöillä on parhaat mahdolliset edellytykset vahvistaa SLP:n aikaisempaa liiketoimintaa ja jatkaa sitä yhtäläisten arvojen ja tavoitteiden pohjalta.

SLP osti Kainuun Sanomat ja muita Kainuussa ilmestyviä lehtiä Alma Medialta vuonna 2015.