Kesämökin voi muuttaa helpommin pysyväksi asunnoksi – byrokratian purkamisen lopullinen valta on kunnilla
Hallitus on purkanut runsaasti normeja maankäyttö- ja rakennuslaista viimeisen kahden vuoden aikana.
Keskusta kannustaa nyt kuntia mukaan hallituksen aloittamiin norminpurkutalkoisiin, koska niillä on lopullinen valta rakentamisessa ja kaavoituksessa.
Lakimuutosten vaikutukset näkyvät kaavoituksen ja rakentamisen helpottumisena vain, jos kunnat niin päättävät.
Keskustan eduskuntaryhmästä kerrotaan, että muutamissa kunnissa on uusittu rakennusjärjestystä tai tehty asiasta valtuustoaloitteita, mutta merkittävää käännettä ei ole vielä tapahtunut.
Asennemuutosta kaivataan erityisesti virkamiespuolella kaupunkien rakennustarkastuksessa.
Keskustan kansanedustaja Ari Torniainen johtaa eduskuntaryhmässä rakentamisen norminpurkuryhmää.
– Kyse on siitä, miten virkamiehet suhtautuvat näihin asioihin, hän vahvistaa.
Torniainen pitää suurena muutoksena sitä, että vapaa-ajan asunnon voi nyt muuttaa pysyväksi asunnoksi ilman ELY-keskuksen lupaa. Päätösvalta siirtyi kunnille.
Torniainen tietää, että esimerkiksi hänen kotipaikkakuntansa Lappeenrannan lähellä Taipalsaarella kesämökin muuttaminen pysyväksi kodiksi on monen toive.
– Siellä on paljon ihmisiä, jotka ovat rakentaneet omakotitalon veroisen kesänviettopaikan, ja haluaisivat muuttaa siihen pysyvästi. Nyt se on mahdollista.
Lupa on helpompi saada kunnalta kuin ELY-keskukselta, Torniainen kertoo.
– Taipalsaarellakin kunta olisi jo aiemmin ollut myöntyväinen kesämökin muuttamiseen pysyväksi asunnoksi, mutta ELY-keskus on vastustanut.
Hallituksen norminpurun seurauksena kodin pihaan saa rakentaa vierasmajan, aurinkopaneelit voi asentaa ilman lupaa ja saunan kokoa voi suurentaa kymmenellä neliöllä 35 neliöön.
Kerrostaloissa sallitun kerrosalan saa tulevan lakimuutoksen myötä ylittää väestönsuojan osalta, joten taloon voi rakentaa 1–2 asuntoa lisää. Rakentamisen ympäriltä on purettu jopa 52 normia.
– Toivon, että kunnissa ollaan hereillä uusista mahdollisuuksista, Torniainen sanoo.
Lue lisää keskustan sivuilta: 303 asiaa, joiden byrokratiaa on kevennetty