Kemppi vaatii lakimuutoksia työmarkkinoiden ikäsyrjinnän estämiseen – "Ihmettelen hallituksen jatkuvan oppimisen leikkauksia"
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hilkka Kemppi vaatii lakimuutoksia työmarkkinoiden ikäsyrjinnän estämiseen.
Kemppi kiittelee entisen työministerin Jari Lindströmin hallituksen pyynnöstä tekemää selvitystä siitä, miten yli 55-vuotiaiden työllistymistä voitaisiin edistää ja työuria jatkaa työvoimapolitiikan keinoilla.
Lindström totesi muun muassa, että työuria on mahdollista pidentää työaikajoustoilla, urasuunnittelulla ja työssä oppimista, ikäanonyymiä rekrytointia sekä viranomaisrekistereitä hyödyntämällä.
Kemppi pitää Lindströmin selvityksen esityksiä oikeansuuntaisina ja välttämättöminä.
– Työmarkkinoiden ikäsyrjintä on tosiasia. Se romuttaa monen suomalaisen luottamusta tulevaisuuteensa ja heikentää Suomen kilpailukykyä. On surkeaa, että Suomen yli 55-vuotiaiden työllisyysprosentti on pohjoismaiden matalin, Kemppi summaa tiedotteessa.
Hänen mukaansa Suomessa on 55–64-vuotiaiden ikäryhmässä työttömiä työnhakijoita 46 000 ja työvoiman ulkopuolella on 162 000.
Kempin mielestä Suomessa tulisi kuitenkin selvittää Ruotsin mallin mukaista irtisanomissuojaa ikääntyneille.
Sellainen ei hänen mukaansa noussut esille Lindströmin selvityksessä.
Kempin mukaan yksi syy Ruotsin yli 55-vuotiaiden korkeaan työllisyysprosenttiin on laki, joka vaatii, että irtisanomiset kohdistetaan ensin taloon viimeisenä tulleisiin työntekijöihin. Myös osa-aikatyömarkkinat ovat muissa pohjoismaissa Suomea kehittyneemmät.
– Samoin tutkintojen kelpoisuuksia tulisi keventää niin, että oman alan relevantti osaaminen ei vanhene kesken työuran.
Kempin mukaan Suomessa pitäisi kääntää asenneilmapiiriä ympäri niin, että työuran loppupään ammattilaiset nähtäisiin kokeneina ammattilaisina.
Ruotsissa sellainen ajattelumalli toimii Kempin mielestä paremmin.
– Sen takia ihmettelen hallituksen jatkuvan oppimisen leikkauksia, kuten aikuiskoulutustuen romuttamista ja ammatillisen koulutuksen jatkuvan oppimisen leikkauksia. Ne vievät tavoitetta yli 55-vuotiaiden työllistymisestä kauemmas ja heikentävät työurasuunnittelua, Kemppi sanoo.