Yhä isompi joukko toimeentulotuen saajista on työssäkäyviä
Toimeentulotuen saajien määrä on laskenut hyvän työllisyystilanteen vuoksi, mutta samalla perustoimeentulotuen ja ansiotulojen saaminen rinnakkain on yleistynyt, kertoo Kela. Sen mukaan lähes joka kymmenes toimeentulotukea saava kotitalous saa ansiotuloja.
Kelan mukaan palkka- tai yritystuloja saavien osuus perustoimeentulotukea saavista kotitalouksista on kasvanut kuudesta prosentista yhdeksään prosenttiin vuosina 2017–2022.
Kela arvioi, että kehityssuunta voi johtua sekä parantuneesta työllisyystilanteesta että kasvaneista elinkustannuksista.
Toimeentulotuen ja ansiotulojen saaminen rinnakkain on erityisen yleistä kahden aikuisen lapsiperheissä.
Lähes neljännes perustoimeentulotukea saavista kahden aikuisen lapsiperheistä saa myös ansiotuloja. Osuus on suurempi kuin muilla kotitalouksilla, koska kahden aikuisen lapsiperheessä on sekä kaksi mahdollista tienaajaa että lasten tuomat kulut. Osuus kasvoi vuonna 2022.
– On kuitenkin hyvä muistaa, että toimeentulotukea saavien lapsiperheiden määrä kokonaisuutena on laskussa, sanoo Kelan tutkija Tuija Korpela tiedotteessa.
Seuraavaksi yleisintä työssäkäynti on kahden aikuisen muodostamissa perustoimeentulotukea saavissa kotitalouksilla, joista 15 prosenttia saa ansiotuloja. Yhden aikuisen lapsiperhekotitalouksilla osuus on 10 prosenttia. Yksin asuvista ja muista yhden hengen perustoimeentulotukea saavista kotitalouksista 6,5 prosenttia saa myös ansiotuloja. Muut yhden hengen kotitaloudet ovat esimerkiksi kämppisten kanssa asuvia.
Yleisimmin perustoimeentulotuen saajat saavat edelleen työttömyysturvaa ja yleistä asumistukea.
Työssäkäyntiä pidetään usein taloudellisesti kannattamattomana, jos henkilö saa perustoimeentulotukea, koska kaikki 150 euron ylittävät tulot vähentävät toimeentulotuen määrää vastaavan määrän.