Kehittyvät maat varautuvat nyt ilmastonmuutokseen – "Kuivuus on saanut ihmiset lähtemään asuinsijoiltaan"
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n uuden opaskirjan ensimmäinen kirjoittaja tutkija MTT Kaisa Karttunen näkee, että kehittyvissä maissa on nyt toden teolla herätty ilmastonmuutokseen varautumiseen.
– Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen keskittyvälle opaskirjalle oli kysyntää, sillä nyt ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat konkreettisesti näkyä kehittyvissä maissa monella tapaa, nykyisin Ajatuspaja e2:ssa työskentelevä Karttunen sanoo.
– Ilmasto on muuttunut ennustamattomaksi kehittyvissä maissa, joissa ruokaturva on muutenkin heikkoa. Esimerkiksi sateet eivät tule välttämättä sadekaudella.
Toukokuussa julkaistu opaskirja (Addressing agriculture, forestry and fisheries in national adaptation plans) keskittyy ilmastonmuutokseen sopeutumiseen kehittyvissä maissa etenkin sen vaikutuksille herkällä maapallon keskivyöhykkeellä.
Kirja on hyvin käytännönläheinen. Se antaa ilmastoasioista vastaaville konkreettisia neuvoja, miten sopeutumissuunnittelun eri vaiheissa voidaan ottaa huomioon maa-, metsä- ja kalatalouden erityistarpeet.
– Juuri sellaista sellaista kädestä pitäen -ohjausta kehittyvissä maissa haluttiinkin.
Kevääseen saakka FAO:lle työskennellyt Karttunen on ruokaturvan huippuasiantuntija. Hän pelkää, että nuivasti YK:hon ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen suhtautuva Yhdysvaltain uusi hallinto vähentää jatkossa huomattavasti tukiaan YK:n ympäristötyölle.
– Silloin katseet rahoituksen suhteen kääntyvät muualle, myös EU:hun. Kehitysmaat katsovat teollistuneisiin maihin, jotka loppujen lopuksi ovat suurin syypää ilmastonmuutokseen.
Monet kehittyvien maiden taloudet ovat hyvin riippuvaisia maataloudesta. Ruuantuotannon olosuhteiden huonontuminen ruokaturvattomissa maissa voi johtaa nopeasti katastrofeihin, etenkin kun ruuantuotannon täytyy lisääntyä jatkuvasti väestönkasvun mukana.
Kehitysmaat katsovat teollistuneisiin maihin, jotka loppujen lopuksi ovat suurin syypää ilmastonmuutokseen.
Kaisa Karttunen
Monien tutkijoiden näkemyksen mukaan Syyrian maataloutta vuosia vaivannut kuivuus aiheutti osaltaan maassa meneillään olevan vakavan konfliktin.
– Esimerkiksi Afrikan sarven alueella kuivuus on saanut ihmiset lähtemään asuinsijoiltaan ja tuonut levottomuuksia.
Suomessa ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma on päivitetty pari vuotta sitten.
– Meillä tietoisuuden taso asian suhteen on korkea, mutta sen pitäisi johtaa vielä vahvemmin käytännön toimiin.
Yhteiskunnallista tietoa tuottavan Ajatuspaja e2:n taustalla on Edistysmielisen tutkimuksen yhdistys ry., jonka jäseniä ovat mm. Edistyksellinen Tiedeliitto, Maaseudun Sivistysliitto, Maaseudun Säätiö, Suomen Keskusta ja Svenska Folkskolans Vänner ry.