Kärnä vaatii EU:n nopean toiminnan joukkoja avuksi Puolan ja Liettuan rajoille: "Nyt on tulkittava kansainvälisiä sopimuksia vain ehdottoman minimin mukaisesti"

Euroopan unioni

Keskustan kansanedustaja, rajakapteeni evp. Mikko Kärnä vaatii, että EU tarjoaa Puolalle ja Liettualle apua niiden vahvistaessa rajojaan Valko-Venäjän hybridioperaatiota vastaan.

Molempien maiden rajoille ollaan marssittamassa tuhansia siirtolaisia valkovenäläläisten sotilaiden saattamana.

Kyseessä on Kärnän mukaan todennäköisesti Valko-Venäjän ja Venäjän yhteinen hybridioperaatio.

– Näimme samanlaisen Venäjän testioperaation omalla itärajallamme Lapissa siirtolaiskriisin yhteydessä 2015-2016. Nyt olisi äärettömän tärkeää, että koko EU osoittaa Puolalle ja Liettualle solidaarisuutta niiden yrittäessä pysäyttää laittomien siirtolaisten aallon rajoilleen. Turvapaikkajärjestelmää ei ole luotu tällaiseen ja tämä viimeistään osoittaa, että asiaa on tarkasteltava myös globaalisti, hän toteaa tiedotteessaan.

Mikko Kärnä esittää, että EU käyttäisi tehtävän suorittamiseksi omia nopean toiminnan joukkojaan.

– Unionin ulkorajat on nyt pidettävä kiinni tällaiselta mobilisoidulta hybridioperaatiolta. Jos tästä syntyy nyt uusi siirtolaiskriisi unionin itärajalle ilman että se saadaan hallintaan, olemme kaulaa myöten nesteessä. Nyt on oltava määrätietoisia ja tulkittava kansainvälisiä sopimuksia vain niiden ehdottoman minimin mukaisesti, kansanedustaja muistuttaa.