Kärnä: Keskusta tulee kaatamaan saamelaiskäräjälaista tehdyn esityksen

Saamelaiskäräjät

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä sanoo, ettei keskusta tule hyväksymään saamelaiskäräjälakityöryhmän laatimaa esitystä uudeksi saamelaiskäräjälaiksi.

Kärnä kertoo tiedottellaan, että keskustan edustaja tohtori Juha Joona jätti työryhmän esityksestä eriävän mielipiteen. Keskusta aikoo Kärnän mukaan tukea Joonan mielipidettä.

Keskustaedustajan mukaan annettu esitys kaventaisi saamelaismääritelmää merkittävällä tavalla. Hän pitää ikävänä sitä, ettei esitys tarjoa ratkaisua statuksettomien saamelaisten oikeusasemaan.

– Se on paitsi kansainvälisten sopimusten, myös hallitusohjelman vastaista. Hallitusohjelmaan kirjattiin nimenomaisesti, että saamelaiskäräjälaista päätettäessä huomioidaan kaikkien saamelaisten ja kaikkien saamelaisryhmien oikeudet. Tämä esitys ei sitä tee.

Kärnän mielestä esityksen kaatumisen jälkeen kaikki saamelaisia koskettavat lakihankkeet tulisi laittaa jäihin ainakin yhdeksi vaalikaudeksi.

– Jokainen hallitus on vuorollaan yrittänyt saamelaiskäräjälain uudistamista ja myös ILO-169 yleissopimusta on tarjottu eduskuntaan ratifioitavaksi. Kaikki yritykset ovat epäonnistuneet ja niin tämäkin oli ilmeisesti alusta saakka tuomittu epäonnistumaan. Niin kauan kuin asioita yritetään edistää saamelaiskäräjien yksipuolisella sanelulla, ei mikään tulekaan etenemään. Vasta sellainen esitys, jolla aidosti ratkaistaan statuksettomien saamelaisten oikeusasema, voi edetä. Nyt pitäisi ottaa kunnon aikalisä näiden asioiden kanssa, Kärnä summaa.