Kansanedustajat vapaaehtoistyössä: Aamutoimia, tarinointia ja karaokea
– Minusta oli mukavaa avustaa ruokailussa ja viriketoiminnassa. Ihaninta oli itsekin päästä tarinoimaan sota- tai jälleenrakennusajan kokeneiden henkilöiden kanssa, keskustan kansanedustaja Anne Kalmari kuvaa työpäiväänsä vanhusten hoitoyksikössä.
Kalmari teki joulukuun alussa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin kutsumana työvuoron keskisuomalaisessa vanhustenhoitoyksikössä. Kalmari on Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän puheenjohtaja.
Kalmari sanoo aina arvostaneensa hoiva-alan ammattilaisten työtä, mutta vapaaehtoispäivän myötä arvostus hoitotyötä kohtaan kasvoi entisestään.
Kalmari kiittää hoivatyön tekijöitä ja hoitajamitoituksen säilymistä nykyisenä.
– Kun on auttanut tai edes sivusta seurannut muutamankaan vaipoilla olevan vanhuksen pesua, ymmärtää että paljon vähemmästäkin saadaan tänä päivänä likaisen työn lisää, Kalmari sanoo.
Kalmari muistuttaa, että hoitotyö on fyysisestikin raskasta ja etenkin aamut ovat rankkoja.
– Jospa olisikin sellaisia palomiesmäisiä joukkoja, joita voisi tunniksi pariksi tilata nostelemaan ja suihkuttamaan sarjatyönä.
Kalmari muistuttaa, että eri ihmiset kokevat hoivan eri tavoin.
– Oma rakas verisyöpää sairastanut isäni ei suostunut enää lopussa lähtemään veritankkausreissuille. Totesi vain: ”Ei sitä soat käyny mies ruppea ennää sorsaan pissimään.”
Kalmari on onnellinen, että isä sai tehdä oman valintansa ja sai täydessä ymmärryksessä mitä kauneimman lopun kotipitäjän sairaalan maisemahuoneessa.
– Mitenkähän he, jotka eivät enää ymmärrä?
Elämän koko kaaresta vieraantuneen nykypäivän ihmisen kannattaisi Kalmarin mielestä kokeilla kotona tai vaikkapa vapaaehtoisena hoitolaitoksessa, millaista hoitotyö voi olla.
– Ammattitaitoa tarvitaan, kun asiakas pitäisi saada syömään, vaikka hänen mielestään ateria on vaikkapa edesmenneen puolison. Entäpä jos ruoka ei vain yksinkertaisesti tahdo mennä sisään? Kalmari kuvaa.
Loppuvuodesta Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä haastoi kansanedustajat osallistumaan vapaaehtoistyöhön ja kertomaan vapaaehtoistyöstä Facebookissa.
Haaste on osa Vapaaehtoisten päivän 3.12. kampanjaa ja jatkuu tammikuun loppuun.
Haasteen vastaanottaneet kansanedustajat ja eduskunnan henkilöstö kiittävät vapaaehtoisia lähettämällä Kiitos, olet tärkeä! -kampanjatarroilla varustettuja kortteja alueensa vapaaehtoisille.
Kortteja lähetti myös Aila Paloniemi (kesk.), joka on aikaisemmin ollut vapaaehtoistyössä kehitysvammaisten päiväkeskuksessa Jyväskylässä ja vanhusten palvelutalossa.
Päiväkeskuksessa Paloniemi auttoi muun muassa ruokailuissa ja innokkaana karaokelaulajana osallistui karaokeen.
Karaokeen ja uusiin laitteisiin liittyy tapahtumaketju, joka on jäänyt Paloniemellä unohtumattomasti mieleen.
– Ihmiset olivat aitoja. He kertoivat ilonsa ja surunsa ja senkin, että karaoke oli loppumassa, koska laitteet olivat vanhentuneet. Tein päivän hyvän työn ja lupasin auttaa uusien laitteiden hankkimisessa, Paloniemi kertoo.
Paloniemi oli yhteydessä jyväskyläläiseen yrittäjään Arimo Ristolaan, joka toimitti päiväkeskukseen uudet karaokelaitteet.
– Kymmenen plus päivä, Paloniemi vieläkin hehkuttaa.
Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) on tehnyt keikkoja Puijonlaakson palvelukeskuksessa Kuopiossa.
– Olen tehnyt päivävuoroja seitsemästä puoli viiteen. Päivä on alkanut herättelyllä, aamutoimilla, pesuilla ja aamupalalla. Lounaalla olen auttanut ikäihmisiä ruokailuissa, Rossi kertoo muuttopuuhien keskeltä.
Rossi on muuttamassa kerrostalosta rivitalon päätyasuntoon samalle seudulle kuin Puijonlaakson palvelukeskus.
Rossi kokemus vapaaehtoisena palvelukeskuksessa on, että vanhustyö on raskasta niin fyysisesti kuin henkisestikin.
– Ihmistä pitää käsitellä ihmisenä. Hoito palvelukeskuksessa on hyvää, Rossi toteaa.
Markku Rossi on tutustunut myös omaishoitajan työhön perheissä.