Kansanedustajat vaativat järeitä toimia lapsiavioliittojen kitkemiseksi – ”Tyttöjen saatava olla tyttöjä, ei vaimoja”

Lapsiavioliitot

Keskustan Aila Paloniemi, vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja kokoomuksen Saara-Sofia Siren vaativat sekä Suomelta että kansainväliseltä yhteisöltä pontevampia toimia lapsiavioliittojen lopettamiseksi.

Kansanedustajat muistuttavat yhteisessä kannanotossaan, että lapsiavioliitot koskevat erityisesti tyttöjä.

Joka kolmas tyttö kehitysmaissa joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana ja myös Suomessa on naimisissa olevia alaikäisiä.

– Lapsiavioliitot ovat räikeä ihmisoikeusloukkaus ja kestävän kehityksen este. Niiden torjunnan on oltava korkealla kansainvälisellä agendalla ja myös Suomen politiikassa. Tyttöjen on saatava olla tyttöjä, ei vaimoja, Siren toteaa.

Lapsiavioliitot merkitsevät tytöille usein koulunkäynnin keskeytymistä ja raskaaksi tuloa aivan liian nuorena.

Usein lapsiavioliitot ovat pakkoavioliittoja, eivätkä tytöt saa itse päättää omasta naimisiin menostaan ja elämästään.

Kansanedustajat haluavat nostaa keskusteluun lapsiavioliittojen aiheuttamat ongelmat myös Suomessa.

Suomessa on ulkomailla vastentahtoisesti naitettuja tyttöjä ja Suomen lainsäädäntö mahdollistaa alle 18-vuotiaiden avioliiton.

Edustajat vaativat lainsäädäntömuutoksia alle 18-vuotiaiden avioliittojen kieltämiseksi Suomessa sekä ulkomailla solmittujen lapsiavioliittojen mitätöimiseksi.

–  Me emme voi sivuuttaa sitä, että myös Suomessa on lapsiavioliittoja. Meidän vastuumme on varmistaa, että yksikään Suomessa oleva tyttö ei joudu naimisiin liian aikaisin ja vastoin tahtoaan, Sarkkinen sanoo.

Aila Paloniemen mielestä ministeriön on pikaisesti aloitettava lainsäädäntömuutokset alaikäisten avioliittojen lopettamiseksi.

– Lainsäädäntömuutosten lisäksi tarvitsemme viranomaisten yhteisen toimintasuunnitelman lapsiavioliittojen kitkemiseksi, hän muistuttaa.