Kansalaisaloite rantautti vesikeskustelun Suomeen – Nyt valiokunta puntaroi yksityistämisen estämistä
Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi keräsi kiitosta niin kansanedustajilta kuin asiantuntijoiltakin maa- ja metsätalousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa.
Vain sääntelyn yksityiskohdat kirvoittivat asiantuntijoilta eriäviä näkemyksiä.
Kahdessa vuorokaudessa eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite esittää, että julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille estetään lailla ja että nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.
Vesi on meidän -Aloitteen allekirjoittaneen Joona Mielosen mukaan hanke sai alkusysäyksensä Jyväskylän kaupungin taannoisista suunnitelmista myydä vesiyhtiöstään vähemmistöosuus.
Toinen allekirjoittaja Olli Kohonen varoitti ulkomaisista esimerkeistä, joissa vesihuollon yksityistäminen on nostanut hintoja, heikentänyt palvelun tasoa sekä aiheuttanut ympäristöhaittoja.
Valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) jakoi allekirjoittaneiden huolen.
Kalmari korosti vesihuollon olevan yhteiskunnan välttämättömyyspalvelu. Siksi sen pysyminen kansallisissa käsissä olisi tärkeää.
Kansanedustaja huomautti, että vesihuolto on maailmalla suuri kysymys, vaikka Suomessa asiaan ei ehkä ole osattu kiinnittää riittävästi huomiota.
Kalmari varoittikin, että ilmastonmuutoksesta aiheutuva maapallon kuivuminen sysää tulevaisuudessa liikkeelle pakolaisaaltoja ja toimii sytykkeenä sodille.
Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Katri Saukkosen mukaan kansalaisaloite on ministeriölle hyvin mieluisa.
Saukkosesta kuntien talousahdinko saattaa synnyttää kasvavaa kiinnostusta hankkia lisätuloja vesihuollon myynnistä.
Ministeriö pohtiikin parhaillaan, miten kansallista vesihuoltoa tulisi kehittää niin, että se turvaisi huoltovarmuuden ja palvelisi kuntalaisia parhaiten.
Saukkosen mukaan ministeriön selvitykset eivät maalaa ruusuista kuvaa ulkomaisista kokeiluista, joissa vesihuoltoa on yksityistetty.
Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Seppälä kertoi, että yhdistys pitää kuntia luontevimpana tahona taajamien vesihuoltolaitosten omistajiksi.
Yhdistys tosin näkee, ettei lainsäädännöllä pitäisi estää yksityisten toimijoiden vähemmistöomistajuutta.
Kuntaliiton yhdyskuntatekniikan päällikkö Paavo Taipale puolestaan korosti kuntien itsehallinnon perustuslaillisuutta.
Taipaleen mukaan yksityistämistä on selvitetty monessa kunnassa, mutta myyntipäätöksiä ei ole tehty.
Kuntaliitto ei näekään perusteita sille, etteivätkö kunnanvaltuutetut myös tulevaisuudessa toimisi vastuullisesti.
Taipale jäikin pohtimaan, muuttaisiko uusi lainsäädäntö asioita tosiasiallisesti parempaan suuntaan.