Kaikkonen Ylellä: Suomen poistumisessa Afganistanista kyse enää joistakin päivistä – "Tekemistä varmasti on aivan viime tunneille saakka"

Kriisinhallintaoperaatiot

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo Ylen A-studiossa, että Afganistanin evakuoinnit täytyy saada valmiiksi tulevien päivien aikana.

– On ollut tiedossa, että aikaikkuna on lyhyt, joka meillä on käytössä tähän operaatioon. Käytännössä Suomenkin poistumisen osalta kyse on enää joistakin päivistä, eli ei siellä enää kauaa voida olla, Kaikkonen toteaa.

Kaikkosen mukaan on haaste saada kaikki aiotut ihmiset evakuoitua ennen Talebanin asettamaa aikarajaa. Ministerin mukaan Suomen kotiuttamiset ovat kuitenkin edenneet vaikeuksista huolimatta hyvin.

– Se on varmasti monella maalla haastava tehtävä, mutta täytyy sanoa, että sen jälkeen kun tuo Puolustusvoimien suojausosasto meni vahvistamaan ulkoministeriön porukkaa, niin on saatu hyvin vauhtia kotiuttamisoperaatioon ja viime päivinä se on ollut hyvässä vauhdissa, eli edistytty on. Yli 200 ihmistä on saatu jo kotiutettua, mutta tekemistä varmasti on aivan viime tunneille saakka.

Kaikkonen ei usko, että sotilaallisten kriisinhallintaoperaatioiden aika olisi maailmassa ohi, mutta hänen mukaansa niihin ei tule lähteä ylioptimistisena.

– Ei se varmasti ohi ole, mutta täytyy tunnustaa mielestäni se, että poliittisten tavoitteiden saavuttaminen sotilaallisin keinoin on varsin vaikeaa, voi olla monissa tapauksissa jopa mahdotonta. Mutta on kriisejä ja alueita, missä tarvitaan nykyisen kaltaista sotilaallista kriisinhallintaa, jotta saadaan vakautta ja rauhaa, saadaan ihmisoikeuksia eteenpäin, Kaikkonen toteaa A-studion haastattelussa.

Kaikkosen mukaan pelkkä lipun näyttäminen operaatioissa ei ole mielekästä, vaan Suomella pitää olla osallistumisessa sekä jotakin annettavaa että hyötyä saatavilla.

Afganistanin operaatiosta Kaikkonen kertoo olevansa teettämässä puolustusministeriössä perusteellisen selvityksen.

– Kyllä siitä ilman muuta monenlaista hyötyäkin oli Suomelle. Se vahvisti meidän kansainvälistä yhteistyötä, opimme erilaisia taitojakin meidän kumppaneilta, saimme kenttäkokemusta, mutta kyllä siitä kovaa hintaakin maksettiin. Voin muistuttaa siitäkin, että kaksi suomalaista menehtyi ja viitisentoista loukkaantui tämän 20 vuoden aikana. Myös taloudellinen hinta on ollut merkittävä, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan myös Suomen täytyy ottaa Afganistanin opit huomioon tulevissa päätöksissään kriisinhallintaoperaatioihin osallistumisesta.

Hänen mukaansa Suomella on kuitenkin tulevaisuudessakin sivistyneenä ja melko vauraana maana moraalista velvollisuutta kantaa vastuuta maailman heikommista alueista.