Jyrki Katainen on valittu Sitran yliasiamieheksi – valinta meni tiukille, äänestys päättyi 5-4

Hallintoneuvosto päätti kokouksessaan yksimielisesti yliasiamiehen kuukausipalkaksi 18 553 euroa ja sen, että yliasiamiehen tulospalkkiojärjestelmästä ja lisäeläkejärjestelystä luovutaan
Sitra

EU-komissaari Jyrki Katainen (kok.) on valittu Sitran yliasiamieheksi. Valinnan teki Sitran hallintoneuvosto ja valinnasta jouduttiin äänestämään. Äänestyksen tulos oli 5–4.

Paikasta yliasiamiehenä kilpaili loppuvaiheessa Kataisen kanssa Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius.

– Hallintoneuvosto käsitteli asiaa perusteellisesti, ja äänestyksen tuloksena komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen valittiin tehtävään, Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) kertoo tiedotteessa.

Sitran hallintoneuvosto haastatteli kärkiehdokkaat Kataisen ja Wileniuksen aiemmin tänään. Sitran hallitus oli jo esittänyt viime viikolla tehtävään Kataista, mutta kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto halusi vielä pitää haastattelukierroksen kärkihakijoille

Hallintoneuvostoon kuuluvat puheenjohtaja Lindtmanin lisäksi Petteri Orpo (kok.), Hanna Sarkkinen (vas.), Pia Viitanen (sd.), Markus Lohi (kesk.), Mari Holopainen (vihr.), Kalle Jokinen (kok.), Jani Mäkelä (ps.) ja Ville Vähämäki (ps.).

– Kiitän Sitran hallitusta ja hallintoneuvostoa luottamuksesta yliasiamiehen valinnassa. Suomen edelläkävijyyden mahdollistaminen yhteiskunnallisissa muutoksissa ja ratkaisujen löytäminen kestävään hyvinvointiin ovat lähellä sydäntäni. Olen hengeltäni sitralainen, Katainen sanoo tiedotteessa.

Kataisen tehtävä EU-komissaarina on päättymässä.

– Teen viipymättä komission jäsenten toimintasääntöjen mukaisen ilmoituksen valinnastani Sitran yliasiamiehen tehtävään, minkä jälkeen komissio tekee päätöksen koskien tehtävän vastaanottamista Sitrassa. Valitettavasti en voi kommentoida asiaa julkisuudessa ennen kuin komission prosessi on valmis, Katainen sanoo tiedotteessa.

Sitran nykyisen yliasiamiehen Mikko Kososen toinen kausi päättyy vuoden lopussa ja uuden yliasiamiehen kausi alkaa ensi vuoden alussa.

Tehtävä on määräaikainen ja kestää viisi vuotta. Hallintoneuvosto päätti kokouksessaan yksimielisesti yliasiamiehen kuukausipalkaksi 18 553 euroa ja sen, että yliasiamiehen tulospalkkiojärjestelmästä ja lisäeläkejärjestelystä luovutaan.

Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto on eduskunnan alainen rahasto, joka toimii tulevaisuuteen keskittyvän ajatushautomon tapaan. Ylijohtaja hallinnoi noin 800 miljoonan euron arvoista pääomaa, mikä tekee ylijohtajan pestistä merkittävän.

Näin hallintoneuvoston äänet jakautuivat

 • Jyrki Katainen, 5 ääntä:
 • Antti Lindtman (sd.)
 • Pia Viitanen (sd.)
 • Petteri Orpo (kok.)
 • Kalle Jokinen (kok.)
 • Markus Lohi (kesk.)
 • Markku Wilenius, 4 ääntä:
 • Jani Mäkelä (ps.)
 • Ville Vähämäki (ps.)
 • Mari Holopainen (vihr.)
 • Hanna Sarkkinen (vas.)