Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Jatkosota
Tulituksen alainen tie ylitetään Ihantalassa heinäkuussa 1944. (Kuva: SA-kuva)

Jotain oli tekeillä itärajan takana, mutta Suomen sotajohto vähätteli tiedustelutietoja – Sitten alkoi karmea rytinä

Neuvostoliiton kesän 1944 suurhyökkäyksestä tulee kuluneeksi 80 vuotta
Samuli Vänttilä 3.6.2024 22:00, muokattu 3.6.2024 14:49
a– a+
Jatkosota

Onpa kammottavan hiljaista, ajattelivat monet suomalaiset etulinjan sotilaat Karjalankannaksen Valkeasaaressa kesäkuun alkupäivinä vuonna 1944.

Neuvostoliiton puolelta oli kuulunut pitkin kevättä ääniä, jotka kielivät jostain aktiivisesta toiminnasta, mutta kesäkuun 8. päivän tienoilla ne vaikenivat. 

Ei kolinaa, ei juoksuhautojen kaivamista, ei moottorin ääntä. Mitä ihmettä on tekeillä, mietti varmasti moni.

Aamulla kuuden maissa 9. kesäkuuta se selvisi. Taivas räjähti, kuvasi moni myöhemmin. Tulihelvetti oli irti, sanoivat toiset.

Neuvostoliitto aloitti massiiviset ilmapommitukset ja suomalaisten tykistön tuhoamisammunnat. Ammukset möyhensivät kymmenen tuntia kestäneen pommituksen aikana juoksuhautoja, huoltoteitä, suomalaisjoukkoja. 

Taisteluasemat, korsut ja esteet sortuivat, miehiä kuoli yhä enemmän ja enemmän.

Se oli vain alku. 10. kesäkuuta kello 7 aamulla Neuvostoliiton jalkaväki aloitti hyökkäyksen. Panssarivoimien tukemana puna-armeijan joukot valtasivat muutamassa tunnissa suomalaisten pääpuolustusaseman ja neljä taisteluhautaa. 

Neuvostoliiton pelätty ja kammoksuttu suurhyökkäys oli alkanut. Suomalaiset eivät kyenneet vastaamaan. Alkoi katkera vetäytyminen.

Jatkosota suurhyökkäys
Ilmatorjunnan tulenjohtue-elimet toiminnassa hyökkäysten aikana lähellä Viipuria 18. kesäkuuta 1944. SA-KUVA

Kesään 1944 kiteytyvät Neuvostoliiton ja Suomen välisen jatkosodan ratkaisuhetket.

Sotaa oli tuolloin takana pitkät kolme vuotta. Natsi-Saksan kanssa liitossa ollut Suomi oli sodan aikana tunkeutunut syvälle Neuvostoliiton maaperälle Itä-Karjalaan – ja siellä se oli yhä.

Natsi-Saksan sotaonni oli kuitenkin kääntynyt. Liittoutuneet eli Neuvostoliitto ja länsivallat valmistelivat koko kevään 1944 suurhyökkäystä Saksaa vastaan. Normandian maihinnousu alkoi 6. kesäkuuta. 

Neuvostoliiton täytyi saada Suomi irtautumaan sodasta ennen kuin se voisi rynnätä täydellä voimalla kohti Berliiniä.

Suomi torjui Neuvostoliiton tarjoamat rauhanehdot keväällä 1944. Niitä pidettiin aivan liian ankarina. Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin antoi käskyn aloittaa suurhyökkäyksen valmistelut Suomea vastaan.

Mikään yllätys suurhyökkäys ei suomalaisille ollut. Tai ainakaan sen ei olisi pitänyt olla.

Tiedustelutiedot olivat kertoneet jo pitkään hälyttäviä tietoja, että Neuvostoliitto varustautui massiiviseen hyökkäykseen. 

Ylipäällikkö C. G. E. Mannerheimin johtamassa päämajassa nuo tiedot kuitenkin ohitettiin.

Sotavuosien historiaan hyvin perehtyneet Pekka Visuri, Pasi Kesseli ja Carl-Fredrik Geust kertovat tuoreessa teoksessaan Suomen sodat 1939–1945: Selviytyminen maailmansodasta (Docendo 2024), että päämaja ei ryhtynyt merkittäviin puolustusvalmiutta tehostaviin muutoksiin, vaikka heillä oli tietoa edessä olevasta suurhyökkäyksestä.

Kirjan mukaan suurhyökkäyksen mahdollisuuteen olisi pitänyt osata varautua jo maailmansodan yleisen tilanteen perusteella, mutta siitä huolimatta päämajassa vähäteltiin uhkaa Neuvostoliiton aikeista.

Kirjan mukaan Suomen puolustusvalmius ei ollut riittävällä tasolla, kun Neuvostoliitto aloitti massiivisen rynnistyksen Karjalankannaksella. 

Mannerheim ei ollut muun muassa suostunut joukkojen uudelleenjärjestelyihin, jolloin Karjalankannaksen miesvahvuutta olisi etukäteen lisätty. Joukkoja jouduttiin siirtämään pikavauhtia sodan polttopisteeseen sitten, kun suurhyökkäys oli jo täydessä käynnissä.

jatkosota evakot
Neuvostoliiton suurhyökkäys tarkoitti lukemattomille Karjalaan palanneille uutta pakomatkaa. Evakkoja proomulla Mikkelin satamamassa kesäkuussa 1944. KUVA: Sa-kuva

Visuri, Kesseli ja Geust kuvaavat, kuinka moni asia meni ennakoinnissa pieleen.

Kun tiedustelutiedot kertoivat liikenteen vilkastumisesta Neuvostoliiton puolella lähellä rintamalinjoja, keskityttiin Suomen päämajan tiedustelukatsauksissa Neuvostoliiton tappioihin.

Kun tiedot kertoivat vihollisen vahvistavan puolustustaan ja tekevän joukkojen siirtoja, arveltiin päämajan katsauksessa Neuvostoliiton valmistelevan puolustusta Suomen hyökkäysen pelossa.

– Yleistilanne ei voinut antaa mitään päteviä perusteita olettaa, että puna-armeija pelkäisi suomalaisten hyökkäävän Leningradiin, kun sellaista ei ollut tapahtunut edes (Leningradin) saarron aikana, kirjassa sanotaan.

Suomalaisten vihollisen puolelle tekemien ilmakuvausten hyödyntäminen epäonnistui sekin.

Kuvien valmistuminen kesti ja ne saapuivat päättäjien tietoon vasta sitten, kun suurhyökkäys oli jo alkanut. Kukaan ei ollut yrittänytkään nopeuttaa niiden valmistumista tai saapumista.

Visurin, Geustin ja Kesselin mukaan suurhyökkäyksen ennakoinnin epäonnistumiseen on monia syitä.

Yhtenä syynä he nostavat esiin sotaväsymyksen, joka ulotti lonkeronsa myös päämajaan. 

Asemasotavaihe oli ollut pitkä. Sen aikana kehittynyt toimintojen byrokratisoituminen vaikutti siihen, että hyökkäyksen uhkaa vähäteltiin ja asemasodan rutiineja jatkettiin. Varustautuminen ei ollut kovin aktiivista.

Kirjassa pohditaan myös sitä, halusiko päämaja tarkoituksella rauhoitella suomalaisjoukkoja, jotka kiihtyvällä tahdilla kertoivat suurhyökkäyksen valmistelusta kertovista tiedoista.

Joka tapauksessa päämaja epäonnistui pahasti tietojen arvioinnissa ja johtopäätösten tekemisessä.

Jatkosota suurhyökkäys
Kranaatinsiru on lävistänyt käsivarren Uudellakirkolla Kaukjärvellä 16. kesäkuuta 1944. Käsivarsi sidottiin alustavasti tapahtumapaikalla ennen kuin haavoittunut kuljetettiin eteenpäin. KUVA: SA-kuva

Valkeasaaresta alkanut Neuvostoliiton suurhyökkäys ei pysähtynyt. 

Noin viikkoa myöhemmin puna-armeija aloitti vyörytyksensä myös Itä-Karjalassa.

Neuvostoliitto rynni suomalaisjoukkoja päin valtavalla voimalla. Tykistö pauhasi, lentokoneet lensivät matalalla ja tulittivat sarjaa. Puna-armeijan maajoukot puskivat kohti miesylivoimallaan, panssareillaan ja muilla raskaan kaluston aseillaan. 

Kesä oli kauneimmillaan, mutta miehiä kuoli pilvin pimein. Suomi vetäytyi kiireellä. Taisteluasemia menetettiin. 

Erityisen katkeraa vetäytyminen oli Karjalankannaksella. Suomi oli valloittanut talvisodassa menettämänsä alueet jatkosodan alussa takaisin, mutta nyt Karjalan kauniit maisemat oli jätettävä kylä kylältä, tie tieltä ja metsä metsältä.

Itä-Karjalasta vetäytymisessä oli omat katkerat erityispiirteensä. Syvälle vihollisen maaperälle tunkeutuminen olikin ollut turha reissu.

Väsymys ja turtumus painoivat, miehiä alkoi karkailla riveistä. Rintamakarkuruus yleistyi huimasti kesällä 1944.

Karjalan pääkaupunki Viipuri menetettiin lähes ilman taistelua kesäkuun 20. päivä. Monien suomalaisten kerrottiin rynnineen kaupungista pois lähes pakokauhun vallassa. Suurhyökkäyksen alkamisesta oli kulunut silloin vain reilu viikko.

jatkosota suurhyökkäys
Kevyt ilmatorjuntatykki matalatorjunnassa lähellä Viipuria kesäkuussa 1944. Kuva: SA-kuva

Lopulta Neuvostoliiton suurhyökkäys Karjalankannaksella onnistuttiin pysäyttämään Viipurin koillispuolella Tali–Ihantalan suurtaistelussa kesä–heinäkuun vaihteessa 1944. 

Se oli eräänlainen suurhyökkäyksen ja koko jatkosodan verinen finaaliosa. Noin kaksi viikkoa kestäneet taistelut tunnetaan kaikkien aikojen suurimpana Pohjoismaissa käytynä taisteluna. 

Tali–Ihantalan jälkeen Karjalankannaksella käytiin vielä tunnetut Äyräpään, Vuosalmen ja Viipurinlahden taistelut, joissa kaikissa Neuvostoliitto pysäytettiin.

Itä-Karjalassa suurhyökkäys kuitenkin jatkui. Heinä-elokuun vaihteessa 1944 Neuvostoliitto yritti läpimurtoa Ilomantsin kohdalla. 

Pari viikkoa kestäneissä Ilomantsin korpitaisteluissa Suomi onnistui talvisodasta tutulla motitustaktiikalla nujertamaan puna-armeijan rynnistyksen. Ilomantsin taistelut päättyivät Suomen voittoon.

Aseet Suomen ja Neuvostoliiton välillä hiljenivät lopullisesti pari viikkoa myöhemmin 4. syyskuuta 1944. Virallisesti rauha astui voimaan 19. syyskuuta 1944.

Lähteenä käytetty teosta Pekka Visuri, Pasi Kesseli ja Carl-Fredrik Geust: Suomen sodat 1939–1945. Selviytyminen maailmansodasta. Docendo 2024.

Lue myös

Ristiriitainen sota – Suomi oli jatkosodassa hyökkääjä ja natsi-Saksan liittolainen, mutta sitä ei täällä mielellään muistella

Aini Peltolan isä haavoittui luotisuihkussa sodan alussa, Pentti Peltolan isä selvisi ruumiskasasta sodan lopussa.
5.12.2021 10:00

Aihetunnisteet

Historia itsenäisyys jatkosota toinen maailmansota

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste