Joka kymmenes sikatila lopettaa tänä vuonna – kotimaiset joulukinkut saattavat loppua kesken
Sikatilat vähenevät Suomesta hurjalla vauhdilla.
Vuonna 2017 sikatilojen määrä väheni 13 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja kuluvan vuoden saldoksi on arvioitu niinikään 10-13 prosentin lasku.
Jos arvio käy toteen, Suomessa on kuluvan vuoden jälkeen enää alle tuhat sikatilaa.
Somerolla Kankarin tilaa pitävä Jukka Eeva myy noin 3 000 lihasikaa vuodessa.
Vuonna 2010 sikatilan ostanut Eeva kertoo, että yksi lihasika tuottaa hänelle tällä hetkellä noin 3 euroa tappiota.
– Melkein jokainen tila punnitsee tällä hetkellä, onko järkevää jatkaa. Hetkellisesti vaikean tilanteen pystyy kestämään, mutta jos tilanne jatkuu pitkään, alan vaihtaminen on ainoa vaihtoehto, Eeva sanoo.
Suomen Sikayrittäjät ry:n puheenjohtaja Ari Berg kertoo, että kuluvana vuonna on tapahtunut historiallinen käänne.
Suomessa tuotetaan nyt vähemmän sianlihaa kuin mitä suomalaiset syövät.
– Viime vuonna Suomessa tuotettiin 182 miljoonaa kiloa sianlihaa. Nyt on ennustettu, että määrä putoaisi jopa 170 miljoonaan kiloon tai sen alle.
Heikko kannattavuus näkyy myös siinä, että tilallisten rakennukset ja laitteet ovat vanhoja.
– Uudisinvestointeja ei ole tehty, koska pääomaa ei ole, Berg sanoo.
Hänen mukaansa epävarmuus heijastuu myös rahoituspuolelle, ja rahoittajatkin ovat tulleet varovaisemmiksi.
Tuotannon väheneminen heijastuu myös sianlihan vientiin.
– Kun tuotanto vähenee rajusti, myös vienti vähenee, sillä lihaa tarvitaan kotimaassa enemmän.
Joulukinkun kulutus on Suomessa korkealla. Suomalaiset syövät keskimäärin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua vuodessa.
Liha-alan yhdistyksen Lihatiedotuksen mukaan valtaosa viime vuonna ostetuista joulukinkuista oli suomalaisia joulukinkkuja, ja ulkomaisten joulukinkkujen osuus oli hieman alle kuusi prosenttia.
Nyt kotimaisen joulukinkun saatavuus on kuitenkin vaarassa, sillä tilamäärän laskiessa sikoja kasvatetaan Suomessa huomattavasti aiempaa vähemmän.
Joulun alla kasvatusmäärä pysyy tasaisena, eikä sitä nosteta.
– Teurastusmääriä voidaan säätää hieman, mutta se on marginaalista, Ari Berg harmittelee.
Jukka Eevan mukaan joulukinkkujen tilanne voi kärjistyä etenkin ensi vuoden jouluna, jos lopettavien tilojen syöksy jatkuu.
– Silloin voi olla todennäköistä, että suomalaista kinkkua ei enää riitä kaikille ja hinnat nousevat.