Israel penää YK:lta toimia Irania vastaan öljytankkeri-iskun jälkeen

Öljytankkeri-isku

Israel vaatii YK:lta toimia Irania vastaan muutaman päivän takaisen öljytankkeri-iskun jälkeen. Israelilaisen miljardöörin omistamaan Mercer Street -nimiseen alukseen tehty epäilty lennokki-isku tappoi kaksi miehistön jäsentä Intian valtamerellä.

Israelin ulkoministeri Yair Lapid sanoi Twitterissä Iranin harjoittaman terrorismin vahingoittavan merenkulun vapautta.

–  Iran ei ole ainoastaan Israelin ongelma, vaan me kaikki kärsimme sen terroriteoista sekä sen aiheuttamista tuhoista ja epävakaudesta, Lapid kirjoitti.

Lapid kertoi määränneensä diplomaattinsa olemaan yhteydessä Yhdysvaltain ja Britannian hallituksiin sekä YK:hon. Ulkoministeri kertoi myös korostaneensa Britannian-kollegan Dominic Raabin kanssa käydyssä keskustelussa, että iskuun tulee vastata painokkaasti.

Kukaan ei ilmoittautunut tankkeri-iskun tekijäksi, mutta myös iranilainen televisiokanava nimitti iskua vastaukseksi Israelin iskuille Syyriassa alueella, jossa Iran tukee Syyrian hallintoa. Myös merenkulkualan analyytikkoyhtiö Dryad Global piti iskua tunnusomaisena Israelin ja Iranin ”varjosodalle”.

Mercer Streetin omistavaa operaattoriyhtiötä Zodiac Maritimea johtaa israelilainen liikemies Eyal Ofer. Yhtiön mukaan alus kulki iskuhetkellä torstaina ilman lastia Tansaniasta Arabiemiraatteihin. Operaattoriyhtiö kertoi Yhdysvaltain laivaston turvanneen iskusta vioittuneen aluksen matkan suojaisaan sijaintiin.

Aluksella saivat operaattorin mukaan surmansa Britannian ja Romanian kansalainen.