Iranissa ilmapiiri puoltaa kovaa vastaiskua Israelille – "Tämä on nyt kunnia- ja arvovaltakysymys"
Hamas-johtajan surmaaminen Iranin pääkaupungissa Teheranissa viime viikolla nosti jännitteet Lähi-idässä aivan uudelle tasolle.
Iranin vastaiskua Israelille odotetaan hetkenä minä hyvänsä. Enää kysymys on vain siitä, missä, milloin ja millä laajuudella tämä tapahtuu.
Tällä välin Iranissa yleinen mielipide on vahvasti kovan iskun puolesta, sanoo STT:n haastattelema toimittaja ja politiikan asiantuntija Farshid Bagherian IAWAS-ajatushautomosta Teheranissa. Ajatushautomo kuuluu valtion radio- ja televisiolähetyksiä valvovaan virastoon.
Bagherian tarkentaa kuitenkin, että ”yleisellä mielipiteellä” hän tarkoittaa eri ryhmiä Iranin valtaapitävien joukossa – Iranin mittakaavassa ”haukkoja ja kyyhkyjä”, joilla aiemmin on ollut eriävät mielipiteet Iranin roolista lokakuussa leimahtaneesta Gazan konfliktista.
– Ennen Ismail Haniyyan salamurhaa meillä oli sotaa vastustavia tahoja sekä sodan puoltajia. Reformistit eli uudistusmieliset ajattelivat, että miksi Iranin pitäisi välittää Gazasta tai palestiinalaisalueista ja Israelista, ja että meidän pitäisi lähentyä muuta maailmaa ja länttä, noudattaa kansainvälisiä sopimuksia ja kohentaa talouttamme, Bagherian sanoo WhatsAppillä toteutetussa haastattelussa.
Sekä uudistusmielisiin kuuluva tuore presidentti Masoud Pezeshkian että maan korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei ovat vannoneet Israelin tulevan ”katumaan” Haniyyan murhaamista Iranin maaperällä. Israel ei toistaiseksi itse ole kommentoinut Haniyyan surmaa.
Haniyyan salamurha oli Iranissa selvä käännekohta, iranilaistoimittaja sanoo.
– Nyt kaikki ovat samaa mieltä siitä, että Iranin on ehdottomasti vastattava salamurhaan ja kovalla kädellä. Ilmapiiri vaatii sitä. On jo tahoja, jotka syyttävät hallitusta vastaiskun myöhästymisestä, hän sanoo.
Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Iran voisi hyökätä Israeliin jo heti alkuviikosta, kertoi uutissivusto Axios maanantaina.
Iran tukee Israelin vastustajia kaikkialla. Paitsi äärijärjestö Hamasia Gazassa, se tukee aseellisesti myös Hizbollahia Libanonissa sekä Jemenin huthikapinallisia, jotka ovat jo kaikki aktiivisesti mukana viimeisimmässä konfliktissa.
Kun jo vuosikymmeniä jatkunut vihanpito Israelin ja Iranin välillä tarkoitti aiemmin välikäsien kautta käytäviä taisteluja, kulissien takaista toimintaa ja salamurhia, viime huhtikuussa Iranin ja Israelin välillä alkoi suora ja avoin koston kierre.
Uuden vaiheen käynnisti Israelin isku Iranin lähetystörakennukseen Damaskoksessa, jossa kuoli kaksi iranilaiskenraalia sekä vallankumouskaartin jäseniä. Iran vastasi iskuun ampumalla yli 300 ohjusta ja lennokkia Israelin maaperälle, mutta vastausta pidettiin melko hillittynä.
– Nyt on käynnissä uusi, vaarallinen vaihe, Bagherian sanoo.
Iranin ulkoministeriön edustaja vakuutti maanantainakin, ettei Iran halua eskaloida alueellista sotaa, vaikka vastaakin Haniyyan surmaamiseen, kertoi qatarilainen uutiskanava al-Jazeera.
Tavallisten iranilaisten tuntemuksia tämän kaiken keskellä on vaikea arvioida, mutta Bagherianin mielestä salamurha järkytti yleistä turvallisuudentunnetta Iranissa ja alueella.
– Se, mitä tavalliset kansalaiset ajattelevat Gazan konfliktista, on toki aivan eri asia kuin mitä maan johto ajattelee. Jotkut ovat ajatelleet, että miksi iranilaisten rahoja lähetetään Gazaan, jos heillä itsellään ei ole ruokaa laittaa pöytään.
Länsimaiden pakotteiden alla elävässä Iranissa tavallisilla kansalaisilla ei ole juuri mahdollisuutta osallistua keskusteluun ulkopolitiikasta, ja kaikki mediat ovat tavalla tai toisella valtion kontrollissa. Mielenosoitukset tukahdutetaan kovaotteisesti ja Iranissa on käytössä kuolemanrangaistus, jonka käyttämistä ei epäröidä.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iranissa teloitettiin viime vuonna yli 800 ihmistä, joista kuusi teloitettiin liittyen edellisvuoden maanlaajuisiin huivimielenosoituksiin.
Iranissa painetta vastata vähintäänkin samalla mitalla kasvattavat puheet siitä, että joku Iranin sisältä olisi auttanut iskun tekemisessä.
New York Times -lehden mukaan useat diplomaatit ovat kertoneet, että Haniyyan tappoi hänen tarkoin vartioituun majapaikkaansa, Teheranissa sijaitsevaan vierasmajaan, asetettu pommi, joka olisi salakuljetettu sinne jo kaksi kuukautta aiemmin. Lehden mukaan Iranissa on jo pidätetty yli parikymmentä ihmistä epäiltyinä osallisuudesta salamurhaan.
Iranissa oli julkisuudessa kerrottu, että salamurha olisi ollut ilmaisku tai ballistinen ohjus, joka olisi ammuttu majapaikkaan.
– Salamurha lietsoi täällä pelkoa myös siksi, ettei tarkka tekotapa ole vielä täysin tiedossa. Vaikka valtio tietäisikin, sen on vaikeaa tästä kertoa, sillä meneillään on tiedustelupalvelujen sota, Bagherian sanoo.
– Tämä on nyt Iranille kunnia- ja arvovaltakysymys. Lisäksi surmattu oli vieraamme ja meidän vastuullamme. Uskon, että Iranin on myös pakko tehdä salamurha ja kohdistaa se korkean profiilin henkilöön ja näyttää, että Iran pystyy samaan. Jos vastaus rajoittuu pelkästään ohjus- ja lennokki-iskuihin, he sanovat, että Iran ei kykene enempään, Bagherian uskoo.
Tällainen salamurha voisi tapahtua Bagherianin mukaan myös esimerkiksi Jordaniassa, Syyriassa tai Irakissa, mutta ei sellaisessa kolmannessa maassa, joka aiheuttaisi Iranille lisää ongelmia.
– Iranin vastaiskun on oltava sellainen, että se lopettaa tämän. Muuten Israelille annetaan viesti, että se voi tehdä mitä haluaa ja missä vain haluaa, Bagherian sanoo.