”Hyvä joukkue olla mukana” – Entinen ps-ministeri on tyytyväinen paluumuuttaja keskustan ehdokaslistalla

Kuntavaalit

Muhokselta kuului talvella kummia, kun perussuomalaisten ja myöhemmin sinisten entisen ministerin Pirkko Mattilan uutisoitiin liittyneen keskustan kuntavaalilistalle sitoutumattomana ehdokkaana.

Mattilan taustaa ja henkilöhistoriaa tunteville ratkaisu ei tullut välttämättä edes kovin isona yllätyksenä.

Nuoruusvuosinaan 1980-luvun alussa hän toimi silloisen kotikuntansa Yli-Iin liikuntalautakunnassa keskustan edustajana.

– En minä puolueen jäsen silloinkaan ollut, mutta NKL:n toiminnassa kuitenkin mukana. Ja keskustan mandaatilta minut lautakuntaan valittiin, aktiivisena liikunnan harrastajana tunnettu Mattila vahvistaa.

Muhoksen kuntapolitiikassa Pirkko Mattila on vaikuttanut vuodesta 2005 lähtien. Kevään 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisten listoilta valittu Mattila on viimeiset ajat muodostanut oman valtuustoryhmänsä sinisten hiipuessa vähin äänin puoluekartalta.

– Rivivaltuutettuna ja tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana olen pysynyt kunnan asioissa hyvin mukana. Kokouksiin osallistuminen on ollut nyt jopa helpompaa kuin ministeriaikoina, hän toteaa.

Mattila ei halua lähteä tarkemmin avaamaan tuoreen ehdokkuuspäätöksensä taustoja ja vaihtoehtoja. Tai edes sitä, mistä suunnasta aloite alun perin lähti liikkeelle.

– Ne ovat luottamuksellisia keskusteluja. Monenlaisia asioita käytiin läpi ja päätökset on nyt tehty.

Keskustan listalle Mattila katsoo olevansa tervetullut ilman vanhoja rasitteita.

– Keskusta on hyvä joukkue olla mukana. Ihmiset eivät ole täällä ennenkään riidelleet. Nyt katsotaan vain eteenpäin ja jätetään jatko äänestäjien arvioitavaksi, hän muotoilee.

Kansanedustajan ja sote-ministerin pestien päätyttyä Pirkko Mattila löysi uuden työpaikan terveydenhuollon suunnittelijana.

– Viihdyn työssäni hyvin enkä tällä hetkellä haikaile enää paluuta valtakunnan politiikkaan, hän vakuuttaa.

Oman kotikunnan tulevaisuuden visioihin intoa sen sijaan riittää.

– Kokemukseni pystyn ainakin tarjoamaan. Sote menee jatkossa maakunnan hoidettavaksi, mutta esimerkiksi maa- ja metsätalouteen liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet minua.

Muhoksen tyyppiset kunnat tarvitsevat Mattilan mukaan uusia ideoita houkutellakseen asukkkaita.

– Vetovoiman lisäksi tarvitaan myös pitovoimaa, hän tiivistää ajatuksensa.

Pirkko Mattila ja Juha Sipilä osallistuivat muutama vuosi sitten yhdessä keskustan organisoimaan Pyörät pyörimään -kampanjaan (Kuva: Emma Taipale)

Kuntavaalien siirrosta kertynyt lisäaika ei aiheuta isoja muutoksia Pirkko Mattilan kampanjasuunnitelmiin.

– Kannatin vaalien siirtoa nimenomaan terveydellisten syiden takia, että mahdollisimman moni uskaltautuisi äänestämään. Eiköhän oma kampanjani ole suurelta osin jo tehty, hän viittaa siihen, että ex-ministeri paikkakunnalla kyllä hyvin tunnetaan.

Mattila toivoo hartaasti, että kuntavaalikampanjointi ei jäisi pelkästään sosiaalisessa mediassa käytävän keskustelun varaan, vaan äänestäjiä ehtisi tapaamaan myös kasvotusten.

Vaikka hän ei suoraan mainitse entistä puoluettaan nimeltä, niin kritiikin kärki kohdistuu tiettyyn suuntaan.

– Itse en kuulu aktiivisimpiin somekeskustelijoihin poliittisissa kysymyksissä, mutta toki keskustelua seuraan. Jos ehdokkaat puhuvat kuntavaalien varjolla pelkästään semmoisista asioista, mitkä eivät kuntien päätöksentekoon kuulu, niin silloin ollaan vaarallisilla vesillä.